κυψελιδα ωτοςΗ κυψελίδα ωτός (βύσμα κυψελίδας), δεν είναι τίποτα παραπάνω από συγκέντρωση κεριού στο αυτί. Η κυψελίδα, σε φυσιολογικές ποσότητες, κάθε άλλο παρά βλαπτική είναι.

Το κερί έχει αντιβακτηριδιακές και λιπαντικές ιδιότητες, ενώ προστατεύει το αυτί και λειτουργεί ως αυτοκαθαριστικός παράγοντας. Το κερί δεν σχηματίζεται κοντά στο τύμπανο αλλά στο εξωτερικό του και με το μάσημα μεταφέρεται προς τα έξω και πέφτει.

Η συχνή χρήση μπατονέτας, μπορεί ωστόσο να σπρώξει το κερί προς τα μέσα, κοντά στο τύμπανο και να δημιουργήσει πρόβλημα.

Άλλες περιπτώσεις απόφραξης του ακουστικού πόρου έχουμε όταν ο ασθενής χρησιμοποιεί ακουστικά βαρηκοΐας, ωτοασπίδες ή αν είναι κολυμβητής -όπου έχει παρατηρηθεί αυξημένη παραγωγή κεριού.

Τα αυτιά κανονικά δεν πρέπει να καθαρίζονται και ιδίως όχι με μπατονέτα. Αν, όμως, υπάρχει συσσώρευση κυψελίδας θα πρέπει να επισκεφθείτε τον Ωτορινολαρυγγολόγο (ιδίως εάν αντιληφθείτε πόνο στο αυτί, κνησμό, βουητό ή μειωμένη ακοή) καθώς στην περίπτωση αυτή μόνο ο ιατρικός καθαρισμός υπό άμεση όραση είναι επαρκής και ταυτόχρονα ασφαλής για τον έξω ακουστικό πόρο αλλά και για τον τυμπανικό υμένα.

Η συγκέντρωση κυψελίδας είναι ένα φαινόμενο που δε θα πρέπει να σας ανησυχεί ιδιαίτερα. Συμβαίνει σε περιπτώσεις που ο ασθενής έχει στενό ακουστικό πόρο, αυξημένη τριχοφυΐα στο ακουστικό κανάλι, κάποια δερματική πάθηση ή άτομα των οποίων ο ακουστικός πόρος δεν είναι πλήρως διαμορφωμένος.

Άλλες παθήσεις που οδηγούν στην αυξημένη συγκέντρωση κεριού είναι οι συχνές εξωτερικές ωτίτιδες, τα οστεώματα ή απλά η ύπαρξη ιστορικού.

Αν διαπιστώσετε αυξημένη συγκέντρωση κυψελίδας επικοινωνήστε με τον ιατρό σας, για να λάβετε κατάλληλες οδηγίες και γενικότερα συμβουλευτείτε τον για το πώς θα πρέπει να φροντίζετε την υγιεινή των αυτιών σας, καθώς οι λάθος συνήθειες στον καθαρισμό είναι αυτές που συνήθως δημιουργούν τέτοια προβλήματα.