Παθήσεις Αμυγδαλών

Παθήσεις Αμυγδαλών

pathiseis amugdalonΟι αμυγδαλές είναι περιοχές λεμφικού ιστού, που βρίσκονται στο πλάγιο τοίχωμα του στοματοφάρυγγα και βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων καθώς ρυθμίζουν την παραγωγή δευτερογενώς λεμφοκυττάρων και ανοσοσφαιρινών. Αυτή τους η λειτουργία ‘ατροφεί’ μετά την ηλικία των 10 ετών.

Ένα από τα συχνότερα προβλήματα (παθήσεις αμυγδαλών) που παρουσιάζουν οι αμυγδαλές είναι η αμυγδαλίτιδα βακτηριακής ή ιογενούς αιτιολογίας. Όταν ο ασθενής παρουσιάζει οξεία αμυγδαλίτιδα έχει δυσκολία στην κατάποση, πυρετό, ενώ οι αμυγδαλές του διογκώνονται, κοκκινίζουν και μπορεί στην επιφάνειά τους να εμφανίσουν πύον.

Παθήσεις Αμυγδαλών

Η βακτηριακή αμυγδαλίτιδα πρέπει να αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά ενώ για την ιογενή αμυγδαλίτιδα αρκούν τα απλά παυσίπονα, η λήψη υγρών και οι γαργάρες. Η χειρουργική αντιμετώπιση με αμυγδαλεκτομή έχει θέση μόνο όταν πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια, τόσο στα παιδιά όσο και σε ενήλικες.

Μία από τις επιπλοκές της οξείας αμυγδαλίτιδας είναι το περιαμυγδαλικό απόστημα, κατά το οποίο συσσωρεύεται πύον πάνω και πίσω από τις αμυγδαλές. Ο ασθενής σε αυτή την περίπτωση δυσκολεύεται πάρα πολύ να καταπιεί, δεν μπορεί να ανοίξει κανονικά το στόμα του, και πιθανότατα να εμφανίσει υψηλό πυρετό και ροή σιέλου. Το περιαμυγδαλικό απόστημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με διάνοιξή του και να χορηγηθούν τα κατάλληλα αντιβιοτικά στον ασθενή.

Η μη έγκαιρη αντιμετώπιση του περιαμυγδαλικού αποστήματος μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότατες επιπλοκές (πλαγιοφαρυγγικό απόστημα, μεσοθωρακίτιδα, θρομβοφλεβίτιδα, πνευμονία ) και για το λόγο αυτό επι υποψίας αυτού ο ασθενής θα πρέπει επειγοντως να εκτιμάται από Ωτορινολαρυγγολόγο.

Μια άλλη πάθηση των παρίσθμιων αμυγδαλών, που συχνά θεωρείται εσφαλμένα από τους ασθενείς ως οξεία αμυγδαλίτιδα, είναι η αμυγδαλολιθίαση, η οποία οφείλεται στην στερεοποίηση υπολειμμάτων τροφών στις αμυγδαλές σχηματίζοντας λίθους. Συνήθως είναι ασυμπτωματική κατάσταση, όμως όταν οι λίθοι είναι μεγάλοι μπορεί να προκαλέσουν δυσκολία στην κατάποση, κακοσμία, πονόλαιμο.

Τέλος, σε ηλικίες 50- 70 ετών (ιδίως σε άνδρες οι οποίοι καπνίζουν και καταναλώνουν καθημερινά αλκοόλ) χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή εάν εκδηλώθεί πόνος στο λαιμό και στο αυτί με διόγκωση και σκληρία των παρίσθμιων αμυγδαλών, καθώς μπορεί αυτά τα συμπτώματα να σχετίζονται με κακόηθες νεόπλασμα των αμυγδαλών. Στις περιπτώσεις αυτές η έγκαιρη διάγνωση σε πρώιμο στάδιο έχει ιδιαίτερη σημασία για την καλύτερη πρόγνωση.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ