ρινική βαλβίδα

 

Η περιοχή της ρινικής βαλβίδας είναι το στενότερο σημείο της διόδου αέρα από τη ρινική θαλάμη. Η ρινική βαλβίδα δεν είναι δομή αλλά είναι η γωνία που σχηματίζεται μεταξύ του ρινικού διαφράγματος και του πλάγιου τοιχώματος της μύτης (άνω πλάγιος χόνδρος) και παίζει καθοριστικό ρόλο στη σωστή λειτουργία της μύτης, καθώς μπορεί να ελέγχει το ρυθμό, τη συχνότητα και τον όγκο του εισπνεόμενου αέρα. Αυτό το πετυχαίνει με τη σωστή κινητικότητά της, ενώ σε περίπτωση που υπάρχουν ανατομικά προβλήματα προκαλείται δυσλειτουργία.

Η δυσλειτουργία της προκαλείται  από τη σύμπτυξη (collapse) των ασθενικών πλάγιων ρινικών τοιχωμάτων κατά την εισπνοή, είτε μονόπλευρα είτε αμφοτερόπλευρα, δημιουργώντας δυσκολία στην αναπνοή λόγω αυξημένων αντιστάσεων στη ροή του αέρα μέσα από τις ρινικές κοιλότητες.

Τα ανατομικά αυτά προβλήματα μπορεί να οφείλονται τόσο στην κατασκευή της μύτης (κληρονομικά αίτια), όσο και σε κάποιον τραυματισμό ή κάταγμα της μύτης, σε  προηγούμενο χειρουργείο ή και αποδυνάμωση των ιστών που οφείλεται στο γήρας. Η δυσλειτουργία της ρινικής βαλβίδας (για οποιονδήποτε από τους παραπάνω λόγους) συναντάται αρκετά συχνά και πρέπει να ερευνάται σε ασθενείς με δυσκολία στην αναπνοή, ως αίτιό της.

Συμπτώματα δυσλειτουργίας της ρινικής βαλβίδας:

  • Μεγάλου βαθμού δυσχέρεια της αναπνοής από τη μύτη, ιδίως σε απόπειρα βαθιάς εισπνοής
  • Συχνές επιστάξεις (μικρά επεισόδια ρινορραγίας)
  • Αίσθημα ξηρότητας στην περιοχή της ρινός (συσσώρευση ξηρών εκκρίσεων, ιδίως μπροστά στα ρουθούνια)

Η διάγνωση του προβλήματος απαιτεί έλεγχο από Ωτορινολαρυγγολόγο, όμως και ο ίδιος ο ασθενής μπορεί εύκολα να υποψιαστεί πως πρέπει να ελεγχθεί κάνοντας μόνος το ακόλουθο test:

  • Τραβώντας προς τα έξω το δέρμα από το μάγουλο στην πλευρά που δυσκολεύεται να αναπνεύσει, ο ασθενής με δυσλειτουργία της ρινικής βαλβίδας διαπιστώνει μεγάλη βελτίωση στην αναπνοή του.
  • Κάνει βαθιά εισπνοή από τη μύτη καθώς κοιτάζεται στον καθρέπτη και παρατηρεί πως κλείνουν τα ρουθούνια του.
  • Ελέγχει αν βελτιώνεται η αναπνοή του καθώς σηκώνει με το δάχτυλό του τη μύτη προς τα πάνω ή τραβάει το μάγουλο προς τα έξω και εισπνέει βαθιά. Αν υπάρχει βελτίωση, τότε επιβεβαιώνεται το πρόβλημα και χρήζει επίσκεψης σε εξειδικευμένο ρινοχειρουργό για αποκατάσταση.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος γίνεται χειρουργικά και μόνον, με τη λειτουργική ρινοπλαστική, κατά την οποία αποκαθίσταται κάθε ανατομική ανωμαλία ή δυσμορφία που έχει προκαλέσει τη δυσλειτουργία της ρινικής βαλβίδας.