Πλαστική μύτης: σύντομα, απλά και κατανοητά από τα μάτια της ειδικού!

πλαστική μύτης

Ομορφιά. Τόσα έχουν γραφτεί και ειπωθεί γι’ αυτήν αιώνες τώρα. Έχουν πει πως είναι αγαθό , πως είναι «εισιτήριο», πως είναι ευλογία. Την έχουν τραγουδήσει, την έχουν απεικονίσει σε πίνακες ζωγραφικής κι αγάλματα, στην αρχαία Ελλάδα την είχαν θεοποιήσει.

Τι είναι όμως η ομορφιά; Είναι κάποια συγκεκριμένα εξωτερικά χαρακτηριστικά; Είναι η αρμονία; Είναι η ισορροπία ανάμεσα σε σώμα, ψυχή και νου; Είναι συγκεκριμένα πρότυπα που αλλάζουν με τα χρόνια; Είναι όλα αυτά μαζί;

Στη σύγχρονη εποχή, η ολιστική προσέγγιση του «ευ ζην» αφορά στη φροντίδα της υγείας, της εξωτερικής εμφάνισης, της καλλιέργειας του πνεύματος, της ψυχικής ισορροπίας. Και η ιατρική επιστήμη προσφέρει τις υπηρεσίες της σε πολλαπλά επίπεδα για την επίτευξη αυτού του σκοπού. Λαμπρό παράδειγμα η επέμβαση της Λειτουργικής ρινοπλαστικής. Της χειρουργικής επέμβασης που «γεννήθηκε» για να υπηρετήσει ταυτόχρονα την υγεία, μέσω του δώρου της ελεύθερης αναπνοής, αλλά και την αυτοπεποίθησή μας, μέσω της όμορφης – αρμονικής μύτης στο κέντρο του προσώπου μας.

Τι σημαίνει όμως αρμονία στο πρόσωπο;

Πολλές φορές και με πολλές διαφορετικές αφορμές έσπευσαν ειδικοί και μη να δώσουν ορισμό και διαστάσεις στην «ιδανική» μύτη.  Η ιδανική μύτη όμως δεν έχει συγκεκριμένες διαστάσεις! Είναι εκείνη που «ισορροπεί» και «ταιριάζει» με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου, αναδεικνύοντας τη φυσική του ομορφιά μέσω της αρμονίας των αναλογιών του. Επομένως καταλήγουμε στο ότι δεν υπάρχει μία τέλεια μύτη πανομοιότυπη για όλους, αλλά η τέλεια μύτη είναι μοναδική για τον κάθε άνθρωπο.

Ο διπλός ρόλος της μύτης

Εκτός όμως από χαρακτηριστικό της εξωτερικής μας εμφάνισης, η μύτη επιτελεί και τη σημαντικότερη λειτουργία του οργανισμού: την αναπνοή.

Εάν το διάφραγμα είναι στραβό…

Συχνά υπάρχει η πεποίθηση πως μία επέμβαση με αποκλειστικό σκοπό την αισθητική διόρθωση της μύτης είναι ανεξάρτητη από το ρινικό διάφραγμα. Αυτό δεν ισχύει. Ακόμη και σε περιπτώσεις ασθενών που δεν παρουσιάζουν, ή έστω δεν αντιλαμβάνονται κάποιο λειτουργικό πρόβλημα, η μείωση του όγκου της ρινικής πυραμίδας με σκοπό τη μείωση του μεγέθους της ρινός, μπορεί δυνητικά να δημιουργήσει προβλήματα στην αναπνοή τους εάν το εσωτερικό της μύτης δεν τηρεί τους απαραίτητους ανατομικούς κανόνες. Προκειμένου να εξαλειφθεί αυτός ο κίνδυνος, είναι απολύτως απαραίτητο σε κάθε επέμβαση ρινοπλαστικής, για οποιονδήποτε λόγο και αν αποφασίστηκε αυτή (πρωτίστως λειτουργικό ή αισθητικό) , ο ΩΡΛ – Χειρουργός να διασφαλίζει πως το διάφραγμα είναι ευθύ και το μέγεθος των ρινικών κογχών το ενδεδειγμένο. Μόνο έτσι εξασφαλίζεται ένα άρτιο αισθητικό αλλά και λειτουργικό αποτέλεσμα.

Σύντομες πληροφορίες για την επέμβαση

 • Η διάρκεια της επέμβασης εξαρτάται από τα λειτουργικά και αισθητικά προβλήματα του κάθε περιστατικού. Μοναδικός στόχος: το άρτιο και οριστικό αποτέλεσμα.
 • Διενεργείται υπό γενική αναισθησία. Αυτό σημαίνει πως ο ασθενής έχει ασφαλή αεραγωγό και δεν πονάει καθόλου. Η συζήτηση με το Χειρουργό και η εμπιστοσύνη στην ομάδα που θα αναλάβει την επέμβαση αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα στάδια της διαδικασίας. Η γενική αναισθησία είναι εξαιρετικά ασφαλής μέθοδος και πραγματοποιείται από εξειδικευμένο Ιατρό, αφού πάντοτε έχει ληφθεί αναλυτικό ιατρικό ιστορικό, έχουν συνυπολογιστεί πιθανά υποκείμενα νοσήματα, έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και έχουν δοθεί οι κατάλληλες προεγχειρητικές οδηγίες για τη διασφάλιση της υγείας του ασθενούς.
 • Μετά την επέμβαση, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του την ίδια κιόλας ημέρα και στις επαγγελματικές του δραστηριότητες πολύ άμεσα, με τη σχετική εξαίρεση της βαριάς χειρωνακτικής εργασίας.
 • Η επέμβαση μπορεί να διενεργηθεί με απόλυτη ασφάλεια όλες τις εποχές του έτους.
 • Μετεγχειρητικά ο ασθενής δεν πονάει. Αισθάνεται μόνο ένα ελαφρώς «βαρύ» κεφάλι για το πρώτο 24ωρο.
 • Μετά την επέμβαση τοποθετείται εξωτερικά της μύτης ένας νάρθηκας πολύ διακριτικός και όχι οι τεράστιες γάζες που έχουν οι περισσότεροι στο μυαλό τους. Ο ασθενής πρέπει να φέρει το νάρθηκα για επτά με δέκα ημέρες μετά την επέμβαση, χωρίς όμως αυτός να τον πιέζει, να τον πονά ή να τον περιορίζει στις δραστηριότητές του.
 • Η μύτη δε θα φέρει κανένα σημάδι και τα αποτελέσματα της επέμβασης θα είναι ορατά από τις πρώτες κιόλας ημέρες, ενώ σταδιακά όσο υποχωρεί το οίδημα θα τελειοποιείται όλο και περισσότερο η όψη της.
 • Οι μετεγχειρητικές εκχυμώσεις και το οίδημα πέριξ των οφθαλμών, που φοβίζουν τους περισσότερους υποψήφιους, έχουν περιοριστεί σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό – έως εξαλειφθεί πλήρως- στα κατάλληλα χέρια και με τις νέες μεθόδους ρινοπλαστικής.

 

Επιλογή Ρινοχειρουργού

Η επιλογή του κατάλληλου Χειρουργού, είναι το πλέον σημαντικό στάδιο πριν την επέμβαση, προκειμένου να εξασφαλίσετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μη θεωρείτε λοιπόν την προεγχειρητική κλινική εκτίμηση και τη συζήτηση με το χειρουργό περιττή διαδικασία. Η διττή φύση της επέμβασης (αισθητική & λειτουργική) την καθιστά «ιδιαίτερη» σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες πλαστικές επεμβάσεις. Για το λόγο αυτό, ο ρινοχειρουργός που την εκτελεί θα πρέπει να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος για την επίλυση τόσο των αισθητικών όσο και των λειτουργικών προβλημάτων που μπορεί να παρουσιάζει το κάθε περιστατικό.

Βεβαιωθείτε ότι ο Ρινοχειρουργός σας:

 • Κατέχει εξειδίκευση – μετεκπαίδευση στον τομέα της Ρινοπλαστικής
 • Διαθέτει την κατάλληλη εμπειρία ώστε να μπορέσει να αξιολογήσει και να αντιμετωπίσει σωστά το κάθε περιστατικό τόσο προεγχειρητικά, όσο και διεγχειρητικά και μετεγχειρητικά
 • Αφουγκράζεται τις ανάγκες σας και ταυτόχρονα σας δημιουργεί ρεαλιστικές και όχι ψεύτικες προσδοκίες
 • Διαθέτει άρτια αισθητική και αγάπη για την αρμονία και την ομορφιά.

Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες για τη διαδικασία της Ρινοπλαστικής στην Ιστοσελίδα της Εξειδικευμένης Ρινοχειρουργού Δρ. Ειρήνης Μάντζαρη, MD, PhD