Όμορφη Μύτη που Αναπνέει Ελεύθερα!

μύτη που αναπνέει ελεύθερα

Όμορφη Μύτη που Αναπνέει Ελεύθερα!

  • Κουράζεστε εύκολα κατά την άθληση;
  • Ροχαλίζετε ή και διακόπτεται η αναπνοή σας στον ύπνο προκαλώντας ανησυχία στον/ στην σύντροφό σας;
  • Αισθάνεστε τη μύτη σας “βουλωμένη” πολύ συχνά ή και παρουσιάζετε συχνά επεισόδια ιγμορίτιδας;

Για όλα τα παραπάνω είναι εξαιρετικά πιθανό “ο ένοχος” να είναι το στραβό (σκολιωτικό) ρινικό σας διάφραγμα.

 

Τι είναι το στραβό ρινικό διάφραγμα;

Το στραβό ρινικό διάφραγμα υποδηλώνει την απόκλιση του ρινικού διαφράγματος – του χόνδρου δηλαδή που χωρίζει τη μύτη μας σε δύο ρουθούνια- από τη μέση γραμμή.

 

Αυτή μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό στην ενήλικη ζωή ή πολύ συχνά και στην παιδική ηλικία, σε πιέσεις κατά τον τοκετό, σε συγγενείς ανωμαλίες (λαγόχειλο , λυκόστομα).

 

Έχει παρατηρηθεί επίσης πως παιδιά που συνηθίζουν να βάζουν τον αντίχειρα στο στόμα ή παιδιά που έχουν ‘κρεατάκια’ και αναγκάζονται να αναπνέουν με το στόμα, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν σκολίωση στο ρινικό τους διάφραγμα.

 

Πότε πρέπει να επισκεφθώ τον ωτορινολαρυγγολόγο;

  • Έχετε συχνά ή και συνέχεια ξηρή ή και βουλωμένη μύτη;
  • Υποφέρετε από συχνούς πονοκεφάλους, ρινιτίδες ή και ιγμορίτιδες και ωτίτιδες;
  • Παρουσιάζετε προβλήματα στην όσφρηση;
  • Έχετε συχνές φαρυγγίτιδες και λαρυγγίτιδες και ξυπνάτε με αίσθημα ξηρότητας στο λαιμό;
  • Ροχαλίζετε ή έχετε και συχνές διακοπές της αναπνοής σας στον ύπνο;
  • Ξυπνάτε κουρασμένοι ενώ έχετε κοιμηθεί αρκετές ώρες;
  • Έχετε μικρότερες αντοχές κατά τις φυσικές σας δραστηριότητες;

Εάν παρουσιάζετε ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω, τότε η παρουσία σκολιού (στραβού) ρινικού διαφράγματος είναι πιθανό να είναι η αιτία αυτών των προβλημάτων και η επίσκεψη στον ωτορινολαρυγγολόγο για τη διάγνωση του προβλήματος μπορεί να αποτελέσει την αρχή της λύσης των προβλημάτων αυτών.

 

Τι γίνεται εάν έχω και μια μύτη στραβή ή/και με ‘καμπούρα’ που με ενοχλεί αισθητικά;

Πρώτα από όλα μία αρκετά στραβή μύτη (ακόμη περισσότερο εάν προέκυψε μετά από χτύπημα) συχνά επιδεινώνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα που προκαλεί το στραβό διάφραγμα που σχεδόν πάντα συνυπάρχει σε αυτές τις περιπτώσεις. Άρα ο ευθειασμός και εξωτερικά της μύτης αποτελεί στις περιπτώσεις αυτές ανάγκη.

 

Επιπλέον, είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς πως ο εξειδικευμένος στη ρινοχειρουργική και τη λειτουργική ρινοπλαστική χειρουργός είναι θέση να διορθώσει με απόλυτη επιτυχία τόσο την ποιότητα της αναπνοής του ασθενή όσο και την εξωτερική εμφάνιση της μύτης σε όλες τις παραμέτρους της.

 

Αυτό σημαίνει πως αφού ο ρινοχειρουργός ολοκληρώσει τον ευθειασμό του ρινικού διαφράγματος και τη μείωση του μεγέθους των κάτω ρινικών κογχών (όπου χρειάζεται), που συνήθως στους ασθενείς αυτούς είναι υπερτροφικές, μπορεί να προχωρήσει στονευθειασμό της μύτης και εξωτερικά.

 

Έτσι, μπορεί να εξαφανιστεί η ‘καμπούρα’ (ύβο) και να αποκτήσει μια όμορφη φυσική καμπύλη που να χαρίζει στο πρόσωπο ένα ελκυστικό προφίλ. Το μήκος της μύτης μπορεί να μειωθεί (εφόσον πρόκειται για μία μακριά μύτη σε σχέση με το πηγούνι), να λεπτύνει ή και να μικρύνει -όπου χρειάζεται. Επιπλέον, μπορεί να ‘σηκώσει’ την κορυφή της, όταν αυτή έχει τάση να πέφτει προς το στόμα είτε από φυσικού της ή εξαιτίας προηγούμενου αποτυχημένου χειρουργείου στη μύτη.

 

Η ικανότητα και η εμπειρία του χειρουργού να φέρει σε αρμονία και ισορροπία -είτε πρόκειται για πρώτο χειρουργείο είτε για επανεπέμβαση (οπότε και οι τεχνικές απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες) -όλες τις επιμέρους παραμέτρους που στοιχειοθετούν μια όμορφη μύτη.

 

Ταυτόχρονα, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι απόλυτα λειτουργικό, εξασφαλίζοντας έτσι ποιότητα στην αναπνοή, ενώ ανακουφίζει πραγματικά τον ασθενή από ένα μικτό λειτουργικό και αισθητικό πρόβλημα. Στην ουσία, μια σωστή χειρουργική επέμβαση μπορείνα αλλάξει ριζικά τη ζωή του/της ασθενούς.