Αμυγδαλές και Αμυγδαλεκτομή

Οι αμυγδαλές είναι μέρος της φυσικής άμυνας του οργανισμού, καθώς λειτουργούν σαν φίλτρο απομακρύνοντας τα μικρόβια, ενώ παράγουν τα απαραίτητα αντισώματα. Μέχρι την ηλικία των 4 ετών οι αμυγδαλές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού αλλά μέχρι τα 12 έτη η συμβολή του προοδευτικά μειώνεται, όπως και το μέγεθός τους ενώ στους ενήλικες η συμβολή τους είναι ελάχιστη έως μηδαμινή.
Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιες περιπτώσεις, όπου η αμυγδαλεκτομή είναι απαραίτητη, (όχι πριν την ηλικία των 4 ετών) όπως:

  1. όταν τα επεισόδια αμυγδαλίτιδας είναι πολλαπλά ετησίως για συνεχόμενα χρόνια
  2. όταν έχουμε υπερτροφία των αμυγδαλών που προκαλεί απόφραξη της αναπνευστικής οδού και κατά συνέπεια δυσκολία στην αναπνοή και έντονο ροχαλητό
  3. όταν έχει προηγηθεί επεισόδιο περιαμυγδαλικού αποστήματος
  4. όταν οι αμυγδαλές έχουν συνεχώς αμυγδαλόλιθους στην επιφάνειά τους με συνέπεια την κακοσμία του στόματος
  5. σε παιδιά που έχουν διαγνωσθεί με σύνδρομο περιοδικού πυρετού (PFAPA) (μελέτες έχουν δείξει πως  παρατηρείται σαφής βελτίωση μετά από αμυγδαλεκτομή- αδενοειδεκτομή)
  6. όταν υπάρχει υποψία κακοήθειας.

Η αμυγδαλεκτομή μπορεί να πραγματοποιηθεί σε κάθε ηλικία, αν η κλινική εικόνα του ασθενούς το απαιτεί. Η νοσηλεία διαρκεί μισή με μία ημέρα και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του με σαφείς οδηγίες που αφορούν στη μετεγχειρητική του αγωγή και στη διατροφή του. Ακολουθώντας κατά γράμμα τις οδηγίες του ιατρού ο ασθενής δεν έχει λόγο ανησυχίας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει  να ανησυχεί για την άμυνα του οργανισμού μετά την αφαίρεσή των αμυγδαλών του.