Αμυγδαλεκτομή για ενήλικες: Τι πρέπει να γνωρίζετε για το πριν και το μετά την επέμβαση.

αμυγδαλεκτομή
Η αμυγδαλεκτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση των παρίσθμιων αμυγδαλών. Πρόκειται για μία από τις πλέον συχνές ΩΡΛ επεμβάσεις ακόμη και στο ηλικιακό group των ενηλίκων.

Πότε πρέπει ένας ενήλικας να υποβληθεί σε αμυγδαλεκτομή;

Υπάρχουν  κριτήρια (όπως στην ηλικιακή ομάδα των παιδιών) για την αφαίρεση των αμυγδαλών στους ενήλικες. Αυτά τα κριτήρια είναι τα παρακάτω:

  •  Σημαντικού βαθμού απόφραξη του ανώτερου αεραγωγού λόγω υπερτροφίας των αμυγδαλών, που συνοδεύεται από υπνικές άπνοιες, ροχαλητό, δυσκολία στην αναπνοή. Πρόκειται για τη συνηθέστερη περίπτωση σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.
  • Ιστορικό περιαμυγδαλικού αποστήματος:  Συγκέντρωση πύου γύρω από τις παρίσθμιες αμυγδαλές μετά από οξεία αμυγδαλίτιδα, για την αντιμετώπιση του οποίου απαιτήθηκε διάνοιξη με σκοπό την παροχέτευση.
  • Πολύ συχνά επεισόδια αμυγδαλίτιδας: 3 ή περισσότερα επεισόδια αμυγδαλίτιδας ανά έτος για 3 συνεχόμενα χρόνια ή 7 επεισόδια αμυγδαλίτιδας μέσα σε ένα έτος ή από 1 επεισόδιο αμυγδαλίτιδας για τα τελευταία 5 έτη.
  • Υποψία κακοήθειας.
  • Χαλίτωση (δυσάρεστη οσμή από το στόμα) που οφείλεται σε χρόνια αμυγδαλίτιδα ή και σε αμυγδαλολιθίαση και επηρεάζει σταθερά την καθημερινότητα του ατόμου.      

Διαδικασία

Για την πραγματοποίηση της επέμβασης της αμυγδαλεκτομής γίνεται προεγχειρητικός έλεγχος καθώς απαιτείται ολική αναισθησία και διακόπτεται ή αντικαθίσταται – όταν αυτό απαιτείται–η λήψη φαρμάκων που επηρεάζουν την πήξη του αίματος τουλάχιστον 5 ημέρες πριν το χειρουργείο. Η επέμβαση δεν απαιτεί εξωτερική τομή καθώς γίνεται διαστοματικά. Για την παρασκευή και αφαίρεση των αμυγδαλών γίνεται  χρήση νυστεριού, διαθερμίας coblation ή /και ligasure.

Μετεγχειρητικά

Ο ασθενής παραμένει στην κλινική μόνο για μία ημέρα. Μετά την επέμβαση ωστόσο είναι σημαντικό να ακολουθήσει πιστά  τις ιατρικές οδηγίες που δίνονται με το εξιτήριο ώστε η περίοδος επούλωσης να είναι το δυνατό συντομότερη, ανώδυνη και χωρίς κάποια επιπλοκή.  Για τις πρώτες ημέρες χορηγούνται συστηματικά ήπια παυσίπονα και αντιβίωση.

Επίσης είναι πολύ σημαντικό ο ασθενής να προσέξει τη διατροφή του ως προς τα εξής:

  1. Οι τροφές που λαμβάνονται κατά τις πρώτες ημέρες πρέπει να είναι μαλακές  και κρύες (παγωτό, κρύα ροφήματα, κρύες πολτοποιημένες τροφές ) και σταδιακά επιστρέφει κανείς πολύ σύντομα στην κανονική του διατροφή.
  2. Πρέπει να καταναλώνονται πολλά υγρά.
  3. Απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα για τουλάχιστον 10 ημέρες μετά το χειρουργείο.

Επιπλέον, καλό είναι να αποφεύγεται η έντονη σωματική άσκηση για 15 ημέρες. Ωστόσο μετά τις πρώτες 4 – 5 ημέρες ανάρρωσης ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του (όταν αυτή δεν είναι βαριά χειρωνακτική).

Επικοινωνήστε μαζί μας, κλείστε το διαγνωστικό σας ραντεβού ή ρωτήστε μας πιθανές απορίες σας.

Δρ. Ειρήνη Μάντζαρη

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος ενηλίκων και παίδων

2106833193