Ανάρρωση μετά τη Ρινοπλαστική: Όλα τα στάδια

ανάρρωση μετά τη ρινοπλαστική

Η ανάρρωση μετά τη ρινοπλαστική είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα όσους σκέφτονται να προχωρήσουν σε αισθητική ή λειτουργική διόρθωση της μύτης.

Κατά τα προηγούμενα χρόνια, η μετεγχειρητική διαδικασία ήταν συνυφασμένη στο μυαλό των ασθενών με άβολες και επώδυνες καταστάσεις, με έντονα οιδήματα και εκχυμώσεις, με πολλές ημέρες αποχής από την εργασία. Σήμερα οι σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές σε συνδυασμό με τα σύγχρονα χειρουργικά υλικά έχουν απλοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τη συνολική εμπειρία για τους ασθενείς και την έχουν καταστήσει πιο ανώδυνη, πιο σύντομη, με γρηγορότερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες. Για το λόγο αυτό η επέμβαση της ρινοπλαστικής μπορεί να πραγματοποιηθεί σε κάθε χρονική περίοδο του έτους.

Λειτουργική Ρινοπλαστική: Χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης

 

Αμέσως μετά το χειρουργείο

Ο/η ασθενής κινητοποιείται άμεσα μετά το τέλος του χειρουργείου και επιστρέφει στο σπίτι του το απόγευμα της ίδιας ημέρας ή την επόμενη ημέρα το πρωί, φέροντας μόνο έναν διακριτικό εξωτερικό νάρθηκα στη ράχη της μύτης.

 

H 1η Εβδομάδα

Για τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες, ο ασθενής έχει λάβει απλές και αναλυτικές οδηγίες από το ρινοχειρουργό που στόχο έχουν τη σύντομη και ομαλή επούλωση- αποθεραπεία. Οι οδηγίες περιλαμβάνουν ρινικές πλύσεις και επουλωτικές σταγόνες. Οι  ασθενείς συνήθως δεν αναφέρουν καθόλου πόνο, ωστόσο οποιαδήποτε πιθανή ενόχληση, κατά περίπτωση, αντιμετωπίζεται εύκολα και αποτελεσματικά με ένα απλό παυσίπονο, π.χ. παρακεταμόλη.

 

8-10 Ημέρες

Τότε αφαιρείται ο εξωτερικός νάρθηκας και ο ασθενής μπορεί ήδη να χαίρεται το σχήμα της νέας του μύτης και μην αναγνωρίζεται ως πρόσφατα χειρουργημένος από τους εξωτερικούς παρατηρητές, παρά το γεγονός ότι έχει ακόμη – όπως είναι φυσικό- ήπια  οιδήματα. Ταυτοχρόνως, λειτουργικά ο ασθενής μπορεί ήδη να αντιληφθεί μεγάλη διαφορά στην ποιότητα της αναπνοής του, καθώς ένας από τους κύριους στόχους της λειτουργικής ρινοπλαστικής είναι αποκατάσταση της φυσιολογικής, ελεύθερης αναπνοής.

Η επιστροφή στην εργασία μπορεί να γίνει την ~4η ημέρα φορώντας τον εξωτερικό νάρθηκα ή άμεσα μετά την αφαίρεση του νάρθηκα στις περιπτώσεις των ασθενών που δεν επιθυμούν να τους δει το περιβάλλον τους με αυτόν.

 

~20 Ημέρες

Στις 3 εβδομάδες ο ασθενής έχει πολύ καλύτερη εικόνα της νέας του μύτης, έχει προχωρήσει η αποθεραπεία του  και  μπορεί να επιστρέψει πλήρως σε κάθε αθλητική του δραστηριότητα, αρκεί να μην υποστεί κάποια ισχυρή κάκωση η περιοχή της ρινός.

 

6η – 8η Εβδομάδα

Τα οστά της μύτης έχουν πλέον σταθεροποιηθεί πλήρως και ο ασθενής είναι ανθεκτικός σε πιθανές κακώσεις όσο και πριν το χειρουργείο του.

 

3 – 6 Μήνες

Στην πλειοψηφία των περιστατικών το μετεγχειρητικό οίδημα έχει υποχωρήσει. Το μούδιασμα στο ακρορρίνιο υποχωρεί εντελώς καθώς και το μεγαλύτερο μέρος του όποιου μετεγχειρητικού οιδήματος εντοπίζεται να έχει απομείνει στην κορυφή της μύτης.

 

6 μήνες- 1 Έτος

Το μετεγχειρητικό οίδημα έχει υποχωρήσει πλήρως ακόμη και στα περιστατικά με τις μεγαλύτερες μεταβολές όπου και απαιτήθηκαν περισσότεροι χειρουργικοί χειρισμοί, ακόμη και σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας ή και σε ασθενείς με πιο παχύ δέρμα. Η μύτη έχει λάβει το τελικό της σχήμα!

 

Ανάρρωση μετά τη ρινοπλαστική: Dos & Don’ts

 

Τι να κάνετε ώστε να αποφύγετε την πιθανότητα εμφάνισης οιδήματος & αιμορραγίας μετά την επέμβαση :

  • Η παγοθεραπεία τις δύο πρώτες ημέρες είναι ιδιαίτερα βοηθητική.
  • Χρησιμοποιήστε και δεύτερο μαξιλάρι για τις πρώτες 2- 3 ημέρες, ώστε το κεφάλι να βρίσκεται σε υψηλότερη θέση σε σχέση με τον κορμό.
  • Να λαμβάνετε μόνο τη φαρμακευτική αγωγή που σας έχει συστήσει ο ιατρός σας και κανένα άλλο σκεύασμα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του. Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές κατά τη μετεγχειρητική περίοδο.
  • Καθαρίζετε τη μύτη σας τακτικά με φυσιολογικό ορό όπως ακριβώς θα σας υποδείξει ο χειρουργός σας.

 

Τι πρέπει να αποφύγετε τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες:

  • Αποφύγετε οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάκωση (χτύπημα) τη μύτη σας και μην αφαιρέσετε ή μετακινήσετε τον ειδικό εξωτερικό νάρθηκα μόνοι σας.
  • Αποφύγετε το δυνατό φύσημα της μύτης σας κατά τις πρώτες ημέρες.
  • Αποφύγετε την έντονη σωματική δραστηριότητα και την άρση μεγάλου βάρους.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ καθώς και το κάπνισμα ή το άτμισμα.
  • Μην τοποθετείτε γυαλιά ηλίου ή οράσεως σε άμεση επαφή με το δέρμα της μύτης για 6 – 8 εβδομάδες μετά το χειρουργείο.

Η ανάρρωση μετά τη Λειτουργική Ρινοπλαστική είναι απλή και ανώδυνη  και με την κατάλληλη καθοδήγηση από τον θεράποντα γίνεται και πολύ σύντομη.

Καλή σας επιτυχία!

 

επικοινωνία Επικοινωνία