Λειτουργική Ρινοπλαστική: Πώς μπορεί μία μόνο επέμβαση να αλλάξει τη ζωή σας

functional rhinoplasty

Η Ρινοπλαστική (functional rhinoplasty) δεν είναι πλέον επέμβαση για λίγους. Αντιθέτως είναι η δημοφιλέστερη των αισθητικών επεμβάσεων τόσο στο γυναικείο όσο και στον ανδρικό πληθυσμό. Η όμορφη εξωτερική εμφάνιση αποτελούσε πάντα αγαθό -“συστατική επιστολή ” την αποκαλούσε ο Αριστοτέλης- και η αξία της εκτοξεύεται στη σύγχρονη εποχή της εικόνας.  Ως το κεντρικότερο χαρακτηριστικό του προσώπου,  η μύτη “κρύβει” ή αναδεικνύει τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του.  Αυτός είναι και ο λόγος που η Λειτουργική Ρινοπλαστική (functional rhinoplasty) παραμένει εδώ και πολλά χρόνια η συχνότερα εκτελούμενη αισθητική επέμβαση του προσώπου .

Η Λειτουργική Ρινοπλαστική ( functional rhinoplasty) όμως «αδικείται» όταν αντιμετωπίζεται αποκλειστικά και μόνο ως αισθητικού τύπου επέμβαση. Ο πραγματικός της στόχος είναι η ολιστική βελτίωση της ζωής και της καθημερινότητας καθώς εξασφαλίζει την ισορροπία  μέσω της όμορφης εξωτερικής εμφάνισης και της ανεμπόδιστης- ξεκούραστης αναπνοής.

 

Από λειτουργικής άποψης…

 

Η μύτη είναι το νούμερο 1 όργανο της αναπνοής. Περίπου 20.000 λίτρα αέρα εισέρχονται από τη μύτη στους πνεύμονες σε καθημερινή βάση. Η λειτουργία της αναπνοής πρέπει να εκτελείται κατά βάση από τη μύτη και επικουρικά από το στόμα, σε έκτακτες περιπτώσεις.

Υπάρχουν διάφορες καταστάσεις, οι οποίες μπορούν να παρεμποδίσουν τη λειτουργία της ρινικής αναπνοής, με εμφανή τα αποτελέσματα στην καθημερινότητά μας:

  • Φλεγμονές της μύτης (ιγμορίτιδα, ρινίτιδες, απλό κρυολόγημα κλπ), οι οποίες εμποδίζουν τη λειτουργία της αναπνοής, συνήθως όμως για μικρό χρονικό διάστημα.
  • Σκολίωση του Ρινικού Διαφράγματος που όταν είναι σημαντική δυσχεραίνει καθημερινά και μόνιμα την αναπνοή.

Τι είναι η σκολίωση του διαφράγματος;

Πρόκειται για μία συχνή ανατομική ιδιομορφία της μύτης, κατά την οποία το οστεοχόνδρινο τμήμα που χωρίζει τη μύτη σε δύο ίσα μέρη, γνωστό ως ρινικό διάφραγμα δε διατρέχει ευθεία τη ρινική κοιλότητα, αλλά παρουσιάζει κάποια απόκλιση από τη μέση γραμμή. Με αυτόν τον τρόπο,  στις σημαντικού βαθμού αποκλίσεις,  δημιουργούνται δύο άνισες ρινικές θαλάμες, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η εισροή αέρα στη μικρότερη ή και στις δύο εξ’ αυτών.

  • Παρουσία Ρινικών Πολυπόδων

Οι ρινικοί πολύποδες είναι μικροί σχηματισμοί που εμφανίζονται στις ρινικές θαλάμες ή στους κόλπους του προσώπου. Είναι πάντοτε καλοήθεις και δεν εξαλλάσσονται, όμως έχουν την τάση να αυξάνουν συνεχώς το μέγεθός τους. Με αυτόν τον τρόπο ξεκινούν βαθμιαία να προκαλούν πρόβλημα στη ρινική αναπνοή και σε προχωρημένες περιπτώσεις μπορεί να φράξουν τελείως τη ρινική κοιλότητα καθιστώντας σχεδόν αδύνατη τη δίοδο του αέρα από τη μύτη.

Συχνά συνυπάρχει με τη σκολίωση του ρινικού διαφράγματος. Οι ρινικές κόγχες, που βρίσκονται στο εσωτερικό της μύτης έχουν λειτουργικό ρόλο καθώς συμβάλλουν στο φιλτράρισμα και την εφύγρανση του εισπνεόμενου αέρα. Η σημαντικού βαθμού υπερτροφία των κογχών όμως, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή δυσχέρεια στη ρινική αναπνοή περιοριζόντας σημαντικά τη ροή του εισπνεόμενου αέρα.

 

Ο λειτουργικός ρόλος της Ρινοπλαστικής περιλαμβάνει τη διόρθωση  των παραπάνω, ή άλλων πιθανών ανατομικών προβλημάτων της μύτης που έχουν Λειτουργική σημασία, με στόχο την αποκατάσταση της ελεύθερης ρινικής αναπνοής.

 

Από αισθητικής άποψης…

 

Ο διττός ρόλος της μύτης είναι και εκείνος που έχει αναγάγει τη Λειτουργική Ρινοπλαστική (functional rhinoplasty) σε διττού χαρακτήρα επέμβαση. Εκτός από τον κρίσιμο λειτουργικό της σκοπό, η μύτη αποτελεί και καίριο σημείο της εξωτερικής εμφάνισης. Η θέση της στο κέντρο του προσώπου την καθιστά σημείο «κλειδί» για τη διαμόρφωση των αναλογιών και την αποκατάσταση της αρμονίας μεταξύ των υπόλοιπων χαρακτηριστικών.

Οι αισθητικές δυσμορφίες της μύτης που οδηγούν τους περισσότερους ανθρώπους στην πόρτα του Ρινοχειρουργού είναι οι εξής:

  • Μύτη με ύβο ή καμπούρα

Είναι η συχνότερη αισθητική ιδιομορφία της ελληνικής μύτης. Υπάρχει περίπτωση να αφορά το χόνδρινο ή το οστέινο τμήμα της ράχης της μύτης, ή και συνδυασμό των δύο.

  • Πλατιά (φαρδιά) κορυφή

Η συγκεκριμένη δυσμορφία απαιτεί εκλέπτυνση της μύτης μέχρις ότου αποκατασταθεί η αρμονία με τις υπόλοιπες δομές της ρινικής πυραμίδας. Κομβικό σημείο της παρέμβασης αυτής είναι το σημείο όπου ισορροπεί η όμορφη εξωτερική εμφάνιση της κορυφής της μύτης ενώ παράλληλα δε θίγεται η λειτουργία των ρινικών βαλβίδων και συνεπώς διαφυλάσσει η πολύτιμη αναπνοή.

  • Πεσμένη κορυφή

Πρόκειται για περιστατικά όπου η ρινοχειλική γωνία ( γωνία μύτης χειλέων) είναι μικρότερη των 90° και η μύτη φαίνεται σαν να “γέρνει ” προς το στόμα.

functional rhinoplasty

  • Υπερ-προβολή της κορυφής

Επίσης πολύ συχνή για την ελληνική μύτη. Η διόρθωση της συγκεκριμένης δυσμορφίας απαιτεί άρτια γνώση και μεγάλη εξοικείωση με ιδιαίτερες χειρουργικές τεχνικές από το Ρινοχειρουργό. Πρόκειται για μία δύσκολη ιδιομορφία της ρινός, η οποία όμως αν αποκατασταθεί σωστά προσφέρει πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα!

  • Αποκλίνουσα (στραβή) μύτη

Άλλη μία συχνή δυσμορφία, η οποία απαιτεί ιδιαίτερους χειρουργικούς χειρισμούς για την αποκατάστασή της. Αξίζει όμως τη διαδικασία γιατί η διόρθωσή της χαρίζει άμεσα την αρμονία στο πρόσωπο.

 

H Λειτουργική Ρινοπλαστική (functional rhinoplasty)…

 

Όπως αναλύθηκε παραπάνω η Λειτουργική Ρινοπλαστική (functional rhinoplasty) είναι μία διαδικασία, η οποία μπορεί να βελτιώσει τη ζωή του ασθενούς σε δύο διαφορετικά επίπεδα: αναπνοή χωρίς εμπόδια και βελτίωση της εξωτερικής εμφάνισης.

Ο  Ρινοχειρουργός,  αφού αξιολογήσει κλινικά τις ανατομικές ιδιαιτερότητες κάθε περιστατικού, αναζητά μέσα από τη συζήτηση με τον /την ασθενή του να κατανοήσει την ιδιοσυγκρασία και τις προσδοκίες του/της από το χειρουργείο της ρινοπλαστικής. Αυτό το στάδιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό προεγχειρητικά προκειμένου να οδηγηθούμε σε ένα όμορφο αποτέλεσμα και σε χαρούμενους-ικανοποιημένους από το αποτέλεσμα- ασθενείς.

Η επέμβαση συνήθως εκτελείται υπό γενική αναισθησία . Οι ασθενείς εξέρχονται της κλινικής την ίδια ή την επόμενη ημέρα του χειρουργείου, αφού έχει τοποθετηθεί στη μύτη τους ένας ειδικός εξωτερικός νάρθηκας που σταθεροποιεί το χειρουργικό αποτέλεσμα και τον οποίο θα πρέπει να διατηρήσουν για 8-10 ημέρες.  Η αναπνοή των ασθενών είναι κατά κανόνα ελεύθερη κατά την έξοδό τους από την κλινική.

Στα χέρια ενός έμπειρου Ρινοχειρουργού, η Ρινοπλαστική είναι μία επέμβαση χωρίς πόνο, με σύντομη και εύκολη μετεγχειρητική πορεία. Ο Ρινοχειρουργός δίνει στον ασθενή αναλυτικές οδηγίες για τις επόμενες ημέρες, οι οποίες θα διασφαλίσουν την ολοκλήρωση του αποτελέσματος εύκολα, με επιτυχία και ασφάλεια.

Επικοινωνήστε με την Ειδική Χειρουργό ΩΡΛ – Ρινοχειρουργό Δρ. Ειρήνη Μάντζαρη για περισσότερες πληροφορίες.

επικοινωνία Επικοινωνία