«Γιατρέ, αισθάνομαι το αυτί μου “παράξενα”…»

Είναι γεγονός πως πολλές φορές οι ασθενείς αδυνατούν να περιγράψουν σωστά τα συμπτώματα που τους έχουν οδηγήσει στον ιατρό.

Έτσι, λοιπόν, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που όταν κάποιος αισθάνεται πληρότητα στο αυτί του, προσπαθεί να το εξηγήσει στον ωτορινολαρυγγολόγο χρησιμοποιώντας περιγραφές όπως συμφόρηση, βουλωμένα αυτιά, βουητό και απώλεια ακοής.

Οι ασθενείς, δηλαδή, τείνουν να χρησιμοποιούν τις ίδιες λέξεις για να περιγράψουν παθήσεις που διαφέρουν σημαντικά.

Παθήσεις του Αυτιού μας

Η πιο σοβαρή πάθηση που μπορεί να επηρεάσει το αυτί μας είναι η οξεία νευροαισθητήρια βαρηκοΐα (SSNHL).

Αν και τα αίτια της συγκεκριμένης πάθησης δεν είναι ξεκάθαρα, αυτή μπορεί να είναι αγγειακής, αυτοάνοσης, ιδιοπαθούς αιτιολογίας ή και να σχετίζεται με κάποια ιογενή λοίμωξη.

Η λήψη φαρμακευτικής αγωγής με στεροειδή εντός των πρώτων 7 ημερών έχει πολύ καλά αποτελέσματα για τους ασθενείς και αποτελεί μια «σανίδα σωτηρίας» για την ανάκτηση της ακοής που, όμως, χάνεται αν δεν υπάρξει έγκαιρη και ορθή διάγνωση και αντιμετώπιση.

Η κλινική εικόνα των ασθενών αυτών είναι η αιφνίδια απώλεια της ακοής με ή χωρίς εμβοές (βουητό).

Μια άλλη πάθηση, που μοιάζει στη συμπτωματολογία με την οξεία νευροαισθητήρια βαρηκοΐα είναι η νόσος Meniere (ενδολεμφικός ύδρωπας) δηλαδή η αυξημένη συσσώρευση λέμφου στο έσω αυτί.

Για την αντιμετώπιση της εν λόγω πάθησης απαιτείται διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι και διουρητικά .

Άλλες παθήσεις που παρουσιάζουν ως σύμπτωμα την πληρότητα στο αυτί είναι η δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας, καθώς και καταπόνηση της κροταφογναθικής άρθρωσης σε καταστάσεις βριγμού, η εκκριτική μέση ωτίτιδα και η οξεία μέση ωτίτιδα.

Ασθενής και Ωτορινολαρυγγολόγος – Σχέση συνεργασίας

 

Από τα παραπάνω, μπορούμε να αντιληφθούμε τη μεγάλη σημασία της σωστής διατύπωσης από τον ασθενή των συμπτωμάτων του, όπως και της έγκαιρης αναζήτησης ιατρικής εκτίμησης .

Φροντίζουμε, λοιπόν, να επισκεπτόμαστε έγκαιρα τον ωτορινολαρυγγολόγο μας και να του εξηγούμε όσο το δυνατό καλύτερα αυτά που αισθανόμαστε, ώστε σε συνδυασμό με την κλινική εξέταση να μας συστήνει την κατάλληλη θεραπεία για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την πάθησή μας.

Για οποιονδήποτε προβληματισμό σας, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2106833193. Η Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Δρ. Ειρήνη Μάντζαρη είναι στη διάθεσή σας.