Η ρινοπλαστική στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη εποχή

rhinoplasty

Θυμάστε πόσο διαφορετικά  φαίνονταν όλα όταν ταξιδεύαμε στο εξωτερικό τις δεκαετίες πριν από το 2000;! Το φαγητό, η μόδα, η μουσική… όλα έμοιαζαν πολύ διαφορετικά από τις εικόνες που είχαμε στη χώρα κατοικίας μας. Αντιθέτως, σήμερα βρισκόμαστε στη σύγχρονη εποχή της μαζικής, παγκόσμιας συνεχούς μετακίνησης μεταξύ των χωρών είτε για λίγες ημέρες, είτε λόγω μόνιμης μετανάστευσης. Ως εκ τούτου, η ζύμωση μεταξύ των λαών, σε συνδυασμό με την παγκόσμια ανταλλαγή εικόνων , μουσικής και πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου μας έχουν οδηγήσει σε μία εξομάλυνση των μεταξύ μας διαφόρων και σε ένα mix and match που ήρθε σταδιακά και απόλυτα φυσικά  για να μείνει.

Όπως κάθε ζωντανό στοιχείο λοιπόν, έτσι και οι κανόνες και η αντίληψη της ομορφιάς έχουν αλλάξει. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στις «μόδες» των προτύπων που παραδοσιακά αλλάζουν ανά τους αιώνες αλλά και στις νέες αρμονίες που δημιουργούνται μέσα από το «πάντρεμα» των γονιδίων μεταξύ των λαών. Οφείλουμε λοιπόν και οι χειρουργοί που ασχολούμαστε με τις «αναλογίες» και τη λειτουργικότητα να σκεφτούμε: α) μήπως έχουν αλλάξει οι ανάγκες των ασθενών μας  β) μήπως τώρα, περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε να μπορούμε να προσφέρουμε διαφορετικές εναλλακτικές αρμονικών αποτελεσμάτων και γ) μήπως και οι τεχνικές βελτίωσης της λειτουργικότητας χρειάζονται μικρά touch-ups;

Η σύγχρονη ρινοπλαστική δεν στοχεύει απλά στη δημιουργία μιας όμορφης μύτης. Ο ρόλος του ρινοχειρουργού ξεκινά από το πρώτο κιόλας ραντεβού όπου θα ξεκαθαρίσουν οι ανάγκες και οι επιθυμίες του κάθε ασθενή αλλά και οι ιδιαιτερότητές του, οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τα γονιδιακά χαρακτηριστικά του. Μην ξεχνάμε πως ένας ρινοχειρουργός στην Ελλάδα, όπως και σε ολόκληρο τον  κόσμο, δε χειρουργεί πλέον μόνο ανθρώπους με όμοια φυλετικά χαρακτηριστικά (παγκόσμια αγορά εργασίας, ιατρικός τουρισμός κ.ά). Οι κανόνες ομορφιάς και αρμονίας συνεπώς έχουν διευρυνθεί και αυτό είναι κάτι εξαιρετικά όμορφο στη δουλειά μας γιατί μας ανοίγει νέους ορίζοντες και μας κάνει «πολύπλευρους» σε τεχνική αλλά και αισθητική ματιά.

Τι μας ζητούν συνήθως οι ασθενείς μας; Τα πάντα: από minimum αλλαγές και παραμονή κατά το δυνατόν των ιδιαίτερων στοιχείων (πχ ύβος) που τους συνδέουν με τις ρίζες τους έως την πλήρη αλλαγή αυτών των στοιχείων. Δεν αποτελεί πλέον μονόδρομο η επιθυμία για μία βορειοευρωπαικού τύπου μύτη. Η ανάμειξη των λαών και η διάδοση μέσω των εικόνων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έχουν ανοίξει μια τεράστια βεντάλια που συνδυάζει την κλασική καυκάσια ομορφιά, την «εθνική» ομορφιά και την «ανάμεικτη» ομορφιά και αυτό λειτουργεί σαν ανοιχτός δίαυλος προς όλες τις κατευθύνσεις, όπως εξάλλου συμβαίνει και με τον χώρο της μόδας, της μουσικής κλπ και των προτύπων προς μίμηση  που γεννιούνται μέσα από τους χώρους αυτούς.

Η δική μας θέση είναι να προσπαθούμε, πάντα με σεβασμό και διάθεση να ανοίξουμε και τους δικούς μας ορίζοντες, να προσφέρουμε στους ασθενείς μας αυτό το αποτέλεσμα που θα συνδυάζει για τους ίδιους  το επιθυμητό με το ασφαλές εφικτό. Και ποιο είναι αυτό; Ο συνδυασμός της λειτουργικότητας που προσφέρει υγεία, με την αρμονία των αναλογιών που βασίζονται στα πρότυπα που μας ζητούνται και που εμείς ως πιο έμπειροι μπορούμε συμβουλευτικά να προσαρμόσουμε στους ανθρώπους που μας εμπιστεύονται.

 

Δρ Ειρήνη Μάντζαρη, MD, PhD

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Διευθύντρια Έ ΩΡΛ κλινικής, Χειρουργικής κλινικής Ρινός, Λειτουργικής και Επανορθωτικής Ρινοπλαστικής, Metropolitan General

www.orlplastic.gr