Ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία θα επιλέξετε τον κατάλληλο χειρουργό για τη ρινοπλαστική σας;

ρινοπλαστικη

Καμία μύτη δεν είναι ίδια με την άλλη, επομένως είναι λογικό καμία επέμβαση ρινοπλαστικής να μην εκτελείται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με την προηγούμενη ή την επόμενη. Δεν πρόκειται για copy-paste  χειρισμούς. Αυτή είναι η δυσκολία αλλά ταυτόχρονα και η μαγεία της επέμβασης αυτής. Γι’ αυτό και ο κατάλληλος χειρουργός για την ρινοπλαστική είναι δική σας απόφαση.

Η μύτη είναι ένα ιδιαίτερο και πολύπλοκο όργανο, τόσο από αισθητικής όσο και από λειτουργικής άποψης. Είναι πολύτιμη γιατί χαρίζει ποιότητα στην αναπνοή μας. Παράλληλα αποτελεί το πιο κεντρικό σημείο του προσώπου μας επηρεάζοντας λόγω της θέσης της το σύνολο της όψης όσο και την αρμονία του. Είναι η μύτη εύκολη ως προς την ανατομία και την φυσιολογία της; ” Όχι ” είναι η απάντηση. Αντίθετα είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη.  Άρα λοιπόν, στην απλοϊκή ερώτηση που ακούμε συχνά: “ποιος είναι ο καλύτερος χειρουργός για να κάνω ρινοπλαστική;” η απάντηση δεν μπορεί να είναι απλοϊκή.

 

Ποια χαρακτηριστικά θα σας οδηγήσουν στην επιλογή του πιο κατάλληλου για εσάς χειρουργού  για τη Λειτουργική Ρινοπλαστική σας;

 

Ο Χειρουργός που θα αναλάβει τη διενέργεια μιας επέμβασης Λειτουργικής Ρινοπλαστικής που στοχεύει στην ταυτόχρονη διόρθωση των προβλημάτων της αναπνοής αλλά και της όψης της μύτης από την άποψη της αισθητικής, θα πρέπει επιπλέον της γενικής ειδικότητάς του να έχει αφοσιωθεί στον τομέα αυτό ώστε να διαθέτει την απαραίτητη εξειδίκευση και εμπειρία επάνω σε μια πληθώρα τεχνικών ώστε να έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί σε κάθε περιστατικό τις πλέον κατάλληλες.

Τα κριτήρια για την επιλογή του κατάλληλου  χειρουργού για ρινοπλαστική πρέπει να είναι ξεκάθαρα για τους ασθενείς που επιθυμούν να προχωρήσουν στην επέμβαση αυτή. Αυτό θα φέρει και εκθετική αύξηση στο ποσοστό επιτυχίας τους.

  1. Είναι ο Ρινοχειρουργός σας ειδικευμένος στην επίλυση λειτουργικών προβλημάτων της μύτης;

Η Ρινοπλαστική δεν πρέπει να δημιουργεί προβλήματα στην ρινική αναπνοή αλλά αντίθετα ρόλος της είναι να συμβάλει προς την επίλυσή τους όταν οι αιτίες είναι ανατομικές (π.χ. στραβό διάφραγμα, ρινικοί πολύποδες, υπερτροφία ρινικών κογχών, δυσλειτουργία της ρινικής βαλβίδας). Πρώτη προτεραιότητα είναι η φυσιολογική αναπνοή και συνεπώς η γνώση για το πώς αυτό διασφαλίζεται.

      2.Διαθέτει εξειδίκευση στον τομέα της Λειτουργικής Ρινοπλαστικής;

Η Λειτουργική Ρινοπλαστική έχει ως επέμβαση τόσες πολλές τεχικές λεπτομέρειες που “απαιτούν” από τους χειρουργούς που ασχολούνται επισταμένα με αυτήν απόλυτη αφοσίωση, διαρκή ενασχόληση και μετεκπαίδευση. Τι θα εξασφαλίσει αυτό πρακτικά στους ασθενείς; Μία ολοκληρωμένη αντιμετώπιση δε θα αρκεστεί μόνο σε βασικούς χειρουργικούς χειρισμούς αλλά θα είναι σε θέση να “κάνει τη διαφορά”. Αυτό συμβαίνει ακόμη και σε πιο απαιτητικά περιστατικά και μάλιστα με τρόπο που στον εξωτερικό παρατηρητή θα φαίνεται “απλός και φυσικός” ενώ τεχνικά προκειται για το τελείως αντίθετο.  Η μετεκπαίδευση λοιπόν στην Πλαστική Προσώπου με εξειδίκευση στη Λειτουργική & Επανορθωτική  Ρινοπλαστική είναι απαραίτητη προϋπόθεση.

   3.Διαθέτει επαρκή χειρουργική εμπειρία;

Οι ασθενείς φαίνεται να αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια όταν απευθύνονται σε χειρουργούς των οποίων τη δουλειά γνωρίζουν είτε μέσω προηγούμενης εμπειρίας φιλικού ή συγγενικού προσώπου τους  είτε μέσα από φωτογραφικό υλικό προηγούμενων επεμβάσεων (φωτογραφίες ρινοπλαστικής πριν & μετά).  Αυτό είναι απόλυτα λογικό. Παράλληλα φυσικά, η  κλινική εξέταση και συζήτηση με τον χειρουργό, η δημιουργία μιας άνετης ατμόσφαιρας όπου ακούγονται απόψεις και προτείνονται λύσεις σε πραγματιστική βάση είναι επίσης εξαιρετικής σημασίας. Μην την αποφεύγετε λοιπόν. Αντίθετα να την επιδιώκετε.

  4.Παραμένει ενήμερος σχετικά με τις εξελίξεις στον τομέα της Ωτορινολαρυγγολογίας και της Πλαστικής Χειρουργικής;

Η διαρκής ενημέρωση  του χειρουργού σχετικά με νέες απόψεις και τεχνικές που μπορεί να ακολουθήσει ή και απορρίψει είναι εξαιρετικά σημαντική. Έχει τελικό στόχο τη βέλτιστη  χειρουργική αντιμετώπιση των ασθενών του και δείχνει την αφοσίωσή του στο αντικείμενο. Αυτό φυσικά είναι πάντοτε προς όφελος των ασθενών του όταν συνδυάζονται με τη χειρουργική τέχνη.

  5.Διαθέτει προσωπική αισθητική που να ταιριάζει με τη δική σας και αγάπη για την αρμονία και την ομορφιά;

Ωστόσο δεν είναι μόνο η «τεχνική κατάρτιση» που απαιτείται για τη διενέργεια μιας επιτυχημένης Λειτουργικής Ρινοπλαστικής. Σημαντικό ρόλο παίζει και ο κατάλληλος χειρουργός για ρινοπλαστική που θα επιλέξετε. Ο συγκεκριμένος οφείλει να διαθέτει την προσωπική αισθητική που θα ταιριάζει με τη δική σας και θα σας κάνει να νιώσετε ταύτιση απόψεων και συνεπώς εμπιστοσύνη.

  6.Αφουγκράζεται τις ανάγκες σας και ταυτόχρονα σας δημιουργεί ρεαλιστικές και όχι ψεύτικες προσδοκίες;

Κατά τη διάρκεια της πρώτης σας επίσκεψης, μη διστάσετε να εκφράσετε όλες σας τις επιθυμίες και προσδοκίες από την επέμβαση. Ακούστε όμως προσεκτικά και όσα έχει να σας πει ο ρινοχειρουργός. Εμπιστευθείτε αυτό που σας προτείνει ως καλύτερο για εσάς με βάση την εμπειρία που ο ίδιος έχει ως επαγγελματίας. Το ιδανικό αποτέλεσμα μιας επιτυχημένης Λειτουργικής Ρινοπλαστικής είναι μια μύτη που δεν φαίνεται χειρουργημένη και ταιριάζει απόλυτα στο δικό σας πρόσωπο και όχι εκείνη που θαυμάζετε σε μια φωτογραφία ενός άλλου προσώπου. Επίσης να θυμάστε πως κάθε πρόσωπο έχει τη δική συμμετρία, διαφορετική ποιότητα ιστών και κάθε μύτη ξεκινά από διαφορετική αφετηρία.

Το έμπειρο “χειρουργικό μάτι”  βλέπει τα περισσότερα από αυτά. Ήδη κατά την πρώτη σας επίσκεψη προετοιμάζεται για αυτά που φαίνεται πως θα αντιμετωπίσει στο χειρουργείο. Το έμπειρο “χειρουργικό αυτί ” προσπαθεί να παντρέψει το εφικτό με το ιδεατό για εσάς και να σας προσφέρει ό,τι πιο κοντινό σε αυτό που ονειρεύεστε, πολλές φορές και καλύτερο.

 

Ποια χαρακτηριστικά έχει μια επιτυχημένη ρινοπλαστική;

 

Μια επιτυχημένη Ρινοπλαστική στοχεύει στη δημιουργία μιας όμορφης μύτης η οποία:

  • Θα αναπνέει φυσιολογικά και με τον τρόπο αυτό θα συμβάλει στην βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής του ασθενούς.
  • Θα ομορφαίνει με τρόπο αβίαστο,φυσικό και αρμονικό τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου, κάνοντάς το να φαίνεται πιο ξεκούραστο, πιο νέο, πιο “φωτεινό”.
  • Δεν θα δείχνει ” εμφανώς χειρουργημένη”.

Επιλέξτε ποιος θα είναι ο κατάλληλος χειρουργός για ρινοπλαστική. Διαλέξτε αυτόν που θα σας κάνει να νιώσετε ασφαλείς , τόσο από άποψη επιστημονικής κατάρτισης όσο και από άποψη αισθητικής αντίληψης. Αφεθείτε στα χέρια του και απολαύστε το «ταξίδι» σας προς μία πιο ποιοτική ζωή με τον πιο όμορφο εαυτό σας!

Καλή επιτυχία!

ΩΡΛ Ειρήνη ΜάντζαρηΔρ Μάντζαρη Ειρήνη

 

ΩΡΛ Ειρήνη ΜάντζαρηΩΡΛ Ειρήνη ΜάντζαρηΓια περισσότερες πληροφορίες, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την Χειρουργό ΩΡΛ Δρ. Ειρήνη Μάντζαρη, MD, PhD, μέλος της EAFPS( Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου), Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Ενηλίκων και Παίδων, Διευθύντρια Έ ΩΡΛ Κλινικής, Χειρουργικής Κλινικής Ρινός, Λειτουργικής και Επανορθωτικής Ρινοπλαστικής στο Metropolitan General.