Μύτη με καμπούρα: Λύση στην πιο συχνή δυσμορφία της μύτης μέσω της Λειτουργικής Ρινοπλαστικής

μύτη με καμπούρα

Η μύτη με καμπούρα (ύβο) συνιστά μία από τις συχνότερες αισθητικές δυσμορφίες της ρινός που οδηγούν τους ασθενείς στην επιθυμία να υποβληθούν σε ρινοπλαστικη. Καθώς η μυτη αποτελεί το κεντρικό σημείο του προσώπου, το σχήμα και το μέγεθός της συμβάλλουν σημαντικά στη συνολική διαμόρφωση της εξωτερικής εμφάνισης. Ιδιαίτερα σε πιο μικρά και λεπτά πρόσωπα, μία μεγάλη και υβώδης μύτη μοιάζει σχεδόν παράταιρη.

Η μύτη διακρίνεται σε δύο τμήματα: το εξωτερικό και το εσωτερικό. Η ρινική ράχη, δηλαδή το ανώτερο τμήμα της, είναι σταθερό -ακίνητο- και αποτελείται από τα ρινικά οστά. Είτε γονιδιακά είτε λόγω κάποιου τραυματισμού που μπορεί να θυμάται- ή και όχι- ο ασθενής, με την ανάπτυξη του προσώπου κατά την εφηβεία σε πολλές περιπτώσεις το οστό της ράχης της μύτης πιθανά να σχηματίζει ένα ορατό εξόγκωμα, το οποίο είναι γνωστό ως ύβος ή πιο απλά καμπούρα μύτης. Εάν παρατηρήσει κανείς τις παιδικές μύτες, η «καμπουρίτσα» σπανίως παρατηρείται σε αυτές τις ηλικίες και αναπτύσσεται αργότερα.

 

Επιδρά ο ύβος στην ποιότητα της ρινικής αναπνοής;

Η μύτη με καμπούρα αποτελεί αισθητικό πρόβλημα και δεν σχετίζεται με την ποιότητα της αναπνοής. Δεν ισχύει το ίδιο όμως με μύτες στις οποίες η οστέινη ρινική πυραμίδα είναι ιδιαίτερα λοξή, προκαλώντας δυσλειτουργία των ρινικών βαλβίδων.

Επιπλέον, δεν είναι σπάνιο ορισμένες δυσμορφίες του εσωτερικού της ρινός, όπως για παράδειγμα η μεγάλου βαθμού σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, να γίνονται εμφανείς και εξωτερικά παρασύροντας τον άξονα της μύτης (στραβή- λοξή μύτη).

 

Πώς διορθώνεται η μύτη με καμπούρα;

Η Λειτουργική Ρινοπλαστική αποτελεί για ακόμα μια φορά την απάντηση στην αντιμετώπιση και αυτού του προβλήματος της μύτης. Πρόκειται για την επέμβαση «χαμαιλέοντα» που «προσαρμόζεται» ανά περιστατικό με σκοπό να επιλύσει σχεδόν κάθε εσωτερικό ή εξωτερικό πρόβλημα της ρινικής πυραμίδας, ανάμεσα σε αυτά και τον ύβο (καμπούρα). Το όριο των διορθώσεων που επιτυγχάνονται θέτεται από τις επιθυμίες του/της ασθενούς σε συνδυασμό βέβαια με τη δυναμική και ποιότητα των ιστών της μύτης (δέρμα, χόνδροι , οστά) και με στόχο ένα τελικό αποτέλεσμα που να μοιάζει φυσικό.

 

Εκτός του ύβου, ποιες άλλες αισθητικές και λειτουργικές δυσμορφίες διορθώνονται μέσω της Λειτουργικής Ρινοπλαστικής;

 

 

Λειτουργικά Προβλήματα

 

Αισθητικά Προβλήματα

 

●        Σκολίωση του ρινικού διαφράγματος

●        Υπερτροφία των ρινικών κογχών

●        Παρουσία ρινικών πολυπόδων και χρόνια ιγμορίτιδα

●        Δυσλειτουργία ρινικών βαλβίδων

 

 

●        Λοξή μύτη

●        Πεσμένη προς το στόμα κορυφή (droopy nose)

●        Πλατιά (φαρδιά) κορυφή

●        Υπερ-προβάλλουσα κορυφή (μακριά μύτη)

●        Φαρδιά ή ασύμμετρα ρουθούνια.

●        Ανωμαλίες ακρορρινίου (που γέρνει προς τα κάτω, εξέχει ή είναι διευρυμένο, π.χ. hanging columella)

 

 

 

Ορισμένες σύντομες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία της επέμβασης και τη μετεγχειρητική αποκατάσταση

Η Λειτουργική Ρινοπλαστικη θεωρείται μία από τις πιο πολύπλοκες επεμβάσεις του προσώπου εξαιτίας του ότι απαιτεί άριστη γνώση της ανατομίας της ρινός  (ενός οργάνου με διπλό ρόλο: λειτουργικό και αισθητικό) και λεπτούς χειρουργικούς χειρισμούς. Επιπλέον, θα πρέπει να αναφερθεί πως δεν πρόκειται για μια επέμβαση με συγκεκριμένη διαδικασία και βήματα που επαναλαμβάνονται ακριβώς τα ίδια σε κάθε περιστατικό. Για το λόγο αυτό ο Ρινοχειρουργός έχει στη φαρέτρα του πληθώρα τεχνικών ούτως ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία σε κάθε περίπτωση. Ο κάθε ασθενής είναι διαφορετικός, όπως και η κάθε μύτη είναι διαφορετική, γι’ αυτό και η επέμβαση προσαρμόζεται κάθε φορά στις εξατομικευμένες ανάγκες.

  • Η διάρκεια της επέμβασης έχει μέσο όρο τις 3 ώρες και εξαρτάται βεβαίως από τον βαθμό και αριθμό των προβλημάτων που χρήζουν επίλυσης
  • Πραγματοποιείται συνήθως υπό γενική αναισθησία, δηλαδή ο ασθενής κοιμάται ήρεμα σε απόλυτα ασφαλείς συνθήκες, δεν πονά, δεν αισθάνεται τους χειρισμούς ενώ βρίσκεται υπό τη διαρκή παρακολούθηση του αναισθησιολογικού team
  • Λίγες ώρες μετά την επέμβαση ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην οικία του ή να επιλέξει να διανυκτερεύσει ένα βράδυ στην κλινική
  • Στο τέλος της επέμβασης τοποθετείται ένας διακριτιικός εξωτερικός νάρθηκας στη μύτη του ασθενή ο οποίος δεν προκαλεί πόνο και πρέπει να παραμείνει στη θέση του για λίγες ημέρες με στόχο τη σταθεροποίηση του χειρουργικού αποτελέσματος και την επιτάχυνση της υποχώρησης των οιδημάτων
  • Οι σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές έχουν σχεδόν εκμηδενίσει τον μετεγχειρητικό πόνο και η οποιαδήποτε πιθανή ενόχληση αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με ένα απλό παυσίπονο (στην πλειοψηφία των περιστατικών δεν απαιτείται ούτε αυτό)
  • Ο Χειρουργός ΩΡΛ- εξειδικευμένος στη Λειτουργική Ρινοπλαστική θα σας δώσει αναλυτικές οδηγίες σχετικά με το τι πρέπει να αποφύγετε πριν και μετά το χειρουργείο με στόχο τη διευκόλυνση της μετεγχειρητικής σας πορείας.
  • Μπορείτε να επιστρέψετε πολύ σύντομα στην εργασία σας, αρκεί να μην αφαιρεθεί ο νάρθηκας νωρίτερα από το επιθυμητό και να μην εκτεθεί η μύτη στον κίνδυνο τραυματισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Λειτουργική Ρινοπλαστική, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την Χειρουργό ΩΡΛ , ωτορινολαρυγγολόγο ενηλίκων και παίδων , Διευθύντρια Έ ΩΡΛ Κλινικής, Χειρουργικής Κλινικής Ρινός, Λειτουργικής και Επανορθωτικής Ρινοπλαστικής στο Metropolitan General.

.

 

επικοινωνίαΕπικοινωνία