Μύθοι & Αλήθειες σχετικά με τη Ρινοπλαστική, μέσα από τη ματιά της Ρινοχειρουργού Δρ. Ειρήνης Μάντζαρη

μύθοι και αλήθειες για ρινοπλαστική

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Αισθητικής και Πλαστικής Χειρουργικής (ISAPS), η ρινοπλαστική βρέθηκε στην 5η θέση των συχνότερα εκτελούμενων επεμβάσεων προσώπου και σώματος παγκοσμίως, για το έτος 2019. Από την ίδια έρευνα προέκυψε πως η εν λόγω επέμβαση ήταν η 2η συχνότερη επέμβαση προσώπου μετά τη βλεφαροπλαστική, ενώ βρέθηκε πρώτη στις προτιμήσεις των νεότερων ανθρώπων,  ηλικίας έως 18 ετών.

Παρά τα νέα δεδομένα με τα οποία μας έφερε αντιμέτωπους η πανδημία του Covid-19, η Λειτουργική Ρινοπλαστική κατάφερε αναλογικά -σύμφωνα με παγκόσμιες στατιστικές- να διατηρήσει την υψηλή της θέση στις προτιμήσεις των ασθενών και για το 2020.

Η ρινοπλαστική, περισσότερο ίσως από οποιαδήποτε άλλη επέμβαση στο πρόσωπο, αντιμετωπίσθηκε με δυσπιστία κατά τα προηγούμενα έτη. Η Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Ενηλίκων και Παίδων Δρ. Ειρήνη Μάντζαρη, καταρρίπτει τους συχνότερους μύθους, και μας παρουσιάζει την ομορφιά της Λειτουργικής Ρινοπλαστικής μέσα από τη δική της ματιά.

 

Μύθος #1: H Ρινοπλαστική είναι εξαιρετικά πολύπλοκη και δυνητικά επικίνδυνη διαδικασία.

Η αλήθεια: Η ρινοπλαστική είναι μια ιδιόμορφη επέμβαση, λόγω της διπλής της επίδρασης, τόσο στην εμφάνιση, όσο και στη λειτουργία της μύτης. Είναι στην ουσία μία επέμβαση γλυπτικής του εξωτερικού, αλλά και του εσωτερικού της μύτης, η οποία απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, χειρουργική επιμέλεια και κατανόηση της ανατομίας της ρινικής πυραμίδας. Στα κατάλληλα χέρια είναι μία επέμβαση  ασφαλής, με εξαιρετικά ποσοστά επιτυχίας και ικανοποίησης ασθενών. Ένας ειδικά εκπαιδευμένος και έμπειρος ρινοχειρουργός είναι σε θέση να διαχειρισθεί με επιτυχία, τις ιδιαίτερες απαιτήσεις κάθε περαστικού και να σταθεί στο πλευρό των ασθενών του πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το χειρουργείο.

 

Μύθος #2: Η Ρινοπλαστική απαιτεί μεγάλο χρόνο μετεγχειρητικής αποκατάστασης.

Η αλήθεια: Οι σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές έχουν μειώσει σημαντικά το χρόνο μετεγχειρητικής αποκατάστασης. Πλέον οι ασθενείς επιστρέφουν στο σπίτι τους την ίδια ημέρα (εάν το χειρουργείο πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί) ή την επόμενη ημέρα το πρωί. Προοδευτικά επίσης μέσα σε λίγες ημέρες επιστρέφουν σε όλες τις καθημερινές τους δραστηριότητες, καθώς και στην εργασία τους.

Ο εξωτερικός νάρθηκας που τοποθετείται προκειμένου να σταθεροποιεί το χειρουργικό αποτέλεσμα της μύτης είναι διακριτικός, δεν προκαλεί πόνο, δεν περιορίζει τις δραστηριότητες των ασθενών και αφαιρείται σε λίγες ημέρες.

Μύθος #3: Οι χειρουργημένες μύτες φαίνονται «ψεύτικες».

Η αλήθεια: Ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια επιτυχίας μιας ρινοπλαστικής επέμβασης είναι η φυσικότητα του αποτελέσματος. Σαφώς και υπάρχουν αποτυχημένες ρινοπλαστικές επεμβάσεις, οι οποίες δημιουργούν μύτες που δεν ταιριάζουν στα πρόσωπα των ασθενών. Αυτός είναι και ο λόγος ανάπτυξης μιας ακόμα δημοφιλούς κατηγορίας ρινοπλαστικής, που ονομάζεται Επανορθωτική Ρινοπλαστική. Πρόκειται για μια επέμβαση αναδιαμόρφωσης και διόρθωσης ενός αποτυχημένου χειρουργικού αποτελέσματος, ή αποκατάστασης της φυσιολογικής δομής της ρινός έπειτα από τραυματισμό.

Μία ρινοπλαστική χαρακτηρίζεται επιτυχημένη όταν προσφέρει μία όμορφη και λειτουργική μύτη, η οποία εναρμονίζεται άψογα με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου, χωρίς να φαίνεται χειρουργημένη.

Ένας ικανός και έμπειρος ρινοχειρουργός θα πρέπει να είναι σε θέση να υποδείξει τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε ολόκληρη τη μύτη (από τη ράχη έως την κορυφή της) με γνώμονα τη δομή και τα χαρακτηριστικά του κάθε προσώπου.

Μύθος #4: Η ρινοπλαστική είναι μια «γυναικεία επέμβαση»

Η αλήθεια: Πολλοί παράγοντες  παίζουν ρόλο στην τελική απόφαση να υποβληθεί κανείς σε επέμβαση λειτουργικής ρινοπλαστικής. Το φύλο των ασθενών σίγουρα δεν ανήκει σε αυτούς. Αποτελέσματα στατιστικών ερευνών στη χώρα μας, δείχνουν πως τα τελευταία έτη, ένα ποσοστό της τάξης του 25% των ανδρών, υποβάλλεται σε τουλάχιστον μία χειρουργική επέμβαση, με στόχο τη βελτίωση της εξωτερικής του εμφάνισης. Η ρινοπλαστική βρίσκεται δεύτερη στις προτιμήσεις των ανδρών της χώρας μας, μετά την ωτοπλαστική.

Φυσικά,  όλες οι παρεμβάσεις και διορθώσεις στο σχήμα και το μέγεθος της ανδρικής ή γυναικείας μύτης, πραγματοποιούνται με απόλυτο σεβασμό στις ιδιαίτερες «φυσικές γραμμές» κάθε φύλου.

 

Μύθος #5: Το αποτέλεσμα της ρινοπλαστικής μπορεί να επιτευχθεί με χρήση ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων όπως είναι τα ενέσιμα εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος.

Η αλήθεια: Ίσως από τους μεγαλύτερους «μύθους» των τελευταίων ετών είναι η αντικατάσταση της κλασικής με την «αναίμακτη ρινοπλαστική» ή αλλιώς τη «ρινοπλαστική χωρίς νυστέρι». Η διόρθωση ορισμένων μικρών ατελειών της μύτης με υαλουρονικό οξύ πραγματοποιείται με εξαιρετικά αποτελέσματα, όμως δε συνιστά σε καμία περίπτωση μέθοδο παραλλαγής- πολλώ δε μάλλον αντικατάστασης- της κλασικής χειρουργικής επέμβασης της Λειτουργικής Ρινοπλαστικής.

Για ποιους λόγους;

Οι διορθώσεις που είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν με υαλουρονικό οξύ:

  • Δεν μπορούν να έχουν μειωτικό παρά μόνο αυξητικό χαρακτήρα. Συνεπώς δεν αποτελούν ενδεδειγμένη μέθοδο σε μύτες που είναι ήδη μεγάλες για το πρόσωπο
  • Είναι προσωρινές. Το υλικό απορροφάται.
  • Δεν προσφέρουν λειτουργική βελτίωση της μύτης. Δεν μπορούν δηλαδή να δώσουν λύση σε προβλήματα της ρινικής αναπνοής.

Ποιες διορθώσεις της μύτης μπορούν να πραγματοποιηθούν με χρήση υαλουρονικού οξέος;

  • Πολύ μικρές αποκλίσεις από τη μέση γραμμή (ελάχιστα στραβή μύτη)
  • Ελαφρά πτώση του ακρορρινίου προς το στόμα, εφόσον τα σκέλη των κάτω πλαγίων χόνδρων δεν έχουν πλεονάζον μήκος
  • Πολύ λεπτό ακρορρίνιο
  • Μικρές ασυμμετρίες σε ράχη ή ακρορρίνιο
  • Πολύ μικρός ύβος σε μικρή και όχι μακριά μύτη (σε αντίθετη περίπτωση το αποτέλεσμα δείχνει τη μύτη ακόμα πιο μεγάλη και μακριά)

Η εξειδικευμένη Ρινοχειρουργός, Δρ. Ειρήνη Μάντζαρη διαθέτει πολυετή εμπειρία και πληθώρα επιτυχημένων επεμβάσεων στον τομέα της Λειτουργικής και Επανορθωτικής Ρινοπλαστικής στο ενεργητικό της. Περιηγηθείτε στην Ιστοσελίδα της για να λάβετε πληροφορίες σχετικά με την επέμβαση της Λειτουργικής Ρινοπλαστικής. Μπορείτε να προγραμματίσετε το δικό σας ραντεβού με την Ιατρό και να λάβετε εξατομικευμένες πληροφορίες και προτάσεις προσέγγισης και αντιμετώπισης των ρινικών προβλημάτων που σας απασχολούν καλωντας στο ΩΡΛ Ιατρείο της Δρ Ειρήνης Μάντζαρη. μύθοι και αλήθειες για ρινοπλαστική

επικοινωνίαΕπικοινωνία