Όμορφη μύτη που αναπνέει ελεύθερα | Λύση με Λειτουργική Ρινοπλαστική

διάφραγμα και ρινοπλαστική

Αναπνοή :το “Α” της ζωής μας!!

Τι σημαίνει αναπνοή; Αναπνοή είναι η διαδικασία κατά την οποία προσλαμβάνουμε οξυγόνο και αποβάλλουμε διοξείδιο του άνθρακα. Μία αυτόματη διαδικασία, τόσο αυτονόητη όσο η ίδια η ζωή. Για αυτό και οι δύο έννοιες “ζω και αναπνέω” είναι απόλυτα συνυφασμένες μεταξύ τους.

Έχουν όμως όλοι οι άνθρωποι την τύχη να απολαμβάνουν ποιοτική αναπνοή;

 

Η όλη διαδικασία της αναπνοής απαιτεί την άριστη λειτουργία τόσο του ανώτερου όσο και του κατώτερου αναπνευστικού και την ανεμπόδιστη ροή του αέρα σε αυτά.

Πρώτος σταθμός;   Η μύτη.

Η ελεύθερη ρινική αναπνοή αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την υγεία και την ευεξία μας. Συνεπώς η μύτη δεν είναι μόνο αυτό που βλέπουμε εξωτερικά. Δεν έχει μόνο αισθητικό ρόλο στο πρόσωπό μας. Είναι ένα πολύτιμο όργανο που η σωστή λειτουργία του είναι απαραίτητη για το “A” , την αναπνοή μας.

Γιατί μπορεί μία μύτη να μην αναπνέει σωστά;

 

Το συνηθέστερο και σημαντικότερο ανατομικό πρόβλημα της μύτης, το οποίο οδηγεί σε παρεμπόδιση και υποβάθμιση της διαδικασίας της αναπνοής είναι η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, ή πιο απλά το στραβό ρινικό διάφραγμα.

Το ρινικό διάφραγμα είναι το διαχωριστικό τοίχωμα μεταξύ των δύο ρινικών θαλάμων, στο κέντρο της μύτης . Το διάφραγμα δεν είναι μόνο ό, τι φαίνεται στην είσοδο της μύτης. Αποτελείται από χόνδρινο και από οστέινο τμήμα, το οποίο φθάνει έως το οπίσθιο τμήμα  της ρινικής κοιλότητας.

Ένα φυσιολογικό διάφραγμα πρέπει να είναι ευθύ και να διαχωρίζει τις ρινικές θαλάμες (ρουθούνια) σε δύο ισότιμα, ή σχεδόν ισότιμα, μέρη. Η μορφολογία ενός φυσιολογικού ρινικού διαφράγματος διευκολύνει την πρόσβαση του αέρα εντός της ρινικής κοιλότητας και συνεπώς διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη συνολική λειτουργία της αναπνοής.

Τι προβλήματα δημιουργεί ένα στραβό ρινικό διάφραγμα;

Σαφώς ο βαθμός σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος καθορίζει τη βαρύτητα  των συμπτωμάτων. Δεν αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα ένας άνθρωπος με μικρού ή μετρίου βαθμού σκολίωση του διαφράγματος, σε σχέση με έναν άλλο του οποίου η σκολίωση είναι σοβαρού ή πολύ σοβαρού βαθμού.

Εάν θέλει κανείς να συγκεντρώσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτοί οι ασθενείς, σε άλλοτε άλλο βαθμό, τότε θα δημιουργηθεί η παρακάτω λίστα :

 

 • Κακή ποιότητα ύπνου και ελλειπής ξεκούραση–αίσθημα κόπωσης
 • Ροχαλητό
 • Στιγμιαία διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου (υπνική άπνοια)
 • Διαταραχές όσφρησης σε πολύ μεγάλου βαθμού σκολίωσεις, ιδίως εάν συνοδεύεται αυτή με παρουσία ρινικών πολυπόδων
 • Ρινική συμφόρηση (μπούκωμα)
 • Ρινική ξηρότητα (ξηρή – στεγνή μύτη)
 • Εύκολο λαχάνιασμα κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων
 • Συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού
 • Ξηρός βήχας και αίσθημα ξηρότητας στο λαιμό

 

Η μύτη όμως έχει, εξίσου με τον λειτουργικό, και σπουδαίο αισθητικό ρόλο στο πρόσωπο. Συνήθως μάλιστα, τα προβλήματα – λειτουργικά και αισθητικά – φαίνεται να συνυπάρχουν και οδηγούν στην αναζήτηση εξειδικευμένης ιατρικής βοήθειας ούτως ώστε να λυθούν ταυτόχρονα και οριστικά.

 

Ευθειασμός ρινικού διαφράγματος & ρινοπλαστική

 

Μία επέμβαση απλά ευθειασμού του ρινικού διαφράγματος έχει ως αποκλειστικό στόχο τη λειτουργική αποκατάσταση της μύτης.

Η Λειτουργική Ρινοπλαστική από την άλλη είναι η επέμβαση που δίνει λύση τόσο στα λειτουργικά, όσο και στα αισθητικά προβλήματα της μύτης, στον ίδιο χειρουργικό χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται διπλό όφελος για τον ασθενή, ο οποίος μετά το πέρας της διαδικασίας έχει μία όμορφη-φυσική μύτη, αρμονική με το πρόσωπό του, που πλέον αναπνέει ελεύθερα.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Με τη Λειτουργική Ρινοπλαστική ο ασθενής απαλλάσσεται από όλα τα προβλήματα που γεννά μια περιορισμένη ρινική αναπνοή, όπως αυτά αναφέρθηκαν παραπάνω και ταυτόχρονα κερδίζει συμμετρία, γοητεία και γλυκύτητα στο πρόσωπο καθώς η μύτη εναρμονίζεται πλέον με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του.

Τι μπορεί να διορθώσει η Λειτουργική Ρινοπλαστική;

Η Λειτουργική Ρινοπλαστική δε στοχεύει μόνο στη διόρθωση της στραβής μύτης και στον ευθειασμό του ρινικού διαφράγματος.

 

Λειτουργικές παρεμβάσεις

 

Όλες οι διαδικασίες που σχετίζονται με την ομαλή και ανεμπόδιστη αναπνοή.

 

Αισθητικές παρεμβάσεις

 

Όλες οι διαδικασίες που σχετίζονται με βελτιστοποίηση των αναλογιών της μύτης, ώστε αυτή να εναρμονίζεται με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου. Τα συχνότερα αισθητικά προβλήματα που διορθώνονται με τη λειτουργική ρινοπλαστική είναι:

 • Ύβος, ή αλλιώς «καμπούρα», της μύτης
 • Πλατιά ράχη (περιοχή στο ύψος των ματιών και λίγο χαμηλότερα από αυτό το επίπεδο)
 • Χοντρή κορυφή (κάτω τριτημόριο της μύτης)
 • Αποκλίνουσα, ή «στραβή» μύτη που κάνει όλο το πρόσωπο να φαίνεται ασύμμετρο
 • Υπερ-προβολή της κορυφής, δηλαδή μύτη που φαίνεται μακριά στο προφίλ
 • «Πεσμένη» κορυφή, δηλαδή μύτη που “κατεβαίνει” προς το στόμα και δείχνει το πρόσωπο “σκυθρωπό και κουρασμένο”.

Πώς θα επιλέξω τον κατάλληλο χειρουργό;

 

Η διττή φύση της επέμβασης καθιστά απαραίτητη την απόλυτα εξειδικευμένη γνώση της ανατομίας και του τρόπου που λειτουργεί η μύτη. Γι’ αυτό το λόγο είναι ιδιαίτερα σημαντικό η επέμβαση να πραγματοποιείται από κάποιον εξειδικευμένο ρινοχειρουργό, με εμπειρία και εκτενή ενασχόληση με το συγκεκριμένο αντικείμενο, που θα προσφέρει αξιόπιστα την επιστημονική του γνώμη σχετικά με τα προβλήματα που απαιτούν επίλυση (λειτουργικά και αισθητικά) και θα προσφέρει στον ασθενή του μια “καινούρια ζωή” μέσα σε λίγες μόλις ημέρες.

Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και κάθε μύτη είναι “ξεχωριστή”. Αυτή είναι και η γοητεία της Ρινοπλαστικής. Δεν έχει στόχο τη δημιουργία “κλώνων” αλλά τη δημιουργία της φυσικής ομορφιάς που είναι πάντα μοναδική και αυθεντική . Επομένως η χειρουργική διαδικασία κάθε φορά εξατομικεύεται και εστιάζει στις ιδιαίτερες ανάγκες (λειτουργικές και αισθητικές) του κάθε ενδιαφερόμενου.

Εάν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη διαδικασία  της λειτουργικής ρινοπλαστικής και τα οφέλη που αυτή μπορεί να προσφέρει συγκεκριμένα σε εσάς , μη διστάσετε να καλέσετε στο ιατρείο μας.

 

επικοινωνία Επικοινωνία