Ρινικό Διάφραγμα


Ευθειασμός Ρινικού ΔιαφράγματοςΤο ρινικό διάφραγμα είναι το κεντρικό τμήμα του ρινικού σκελετού, που διαμορφώνει τις δύο ρινικές κοιλότητες. Πιο συγκεκριμένα, είναι το ανατομικό "χώρισμα" που παρατηρείται στο κέντρο της μύτης, το οποίο διαχωρίζει το αριστερό από το δεξί τμήμα της ρινικής κοιλότητας. Ένα φυσιολογικό ρινικό διάφραγμα, πρέπει να είναι κατά το δυνατόν ίσιο (ευθύ) και να κατευθύνεται κάθετα στο πρόσωπο. Έχει καθοριστική σημασία να είναι το διάφραγμα ευθύ για την ορθή - ανεμπόδιστη αναπνοή, καθώς είναι ο βασικός σύνδεσμος μεταξύ των δομικών στοιχείων της μύτης. Για το λόγο αυτό η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος μπορεί να προκαλέσει σειρά παραμορφώσεων της μύτης και παθολογιών τόσο της ίδιας της μύτης όσο και ολοκλήρου του αναπνευστικού συστήματος .

Κάνοντας έναν τυχαίο έλεγχο στο γενικό πληθυσμό, πολύ συχνά παρατηρούνται παραμορφώσεις στη ρινική κοιλότητα που δυσχεραίνουν την ελεύθερη εισχώρηση του αέρα στα ρουθούνια. Παρόλα αυτά, αυτό δεν είναι πάντα άμεσα αντιληπτό καθώς η συνήθεια του να αναπνέει κάνεις με συγκεκριμένο τρόπο (π. χ. χρησιμοποιώντας σε μεγάλο βαθμό την αναπνοή και από το στόμα ακόμη και χωρίς να το αντιλαμβάνεται) υπερέχει.

Συνήθως οι πάσχοντες έρχονται στο ΩΡΛ ιατρείο αιτιώμενοι:

 • συχνούς πονοκεφάλους,
 • ροχαλητό,
 • επεισόδια άπνοιας στον ύπνο τους (διακοπή της αναπνοής στον ύπνο για κάποια δευτερόλεπτα που ορισμένες φορές μπορεί και να διακόψουν τον ύπνο και να τους αφυπνίσουν),
 • αίσθημα κούρασης και ότι δεν ξεκουράζονται ακόμη και όταν κοιμούνται αρκετές ώρες,
 • ξηρότητα στο λαιμό και ξηρό βήχα χωρίς συνυπάρχουσα λοίμωξη,
 • συχνές φαρυγγίτιδες,
 • συχνές παθήσεις της φωνής λόγω κακής αναπνοής (δυσκολεύονται να ακολουθήσουν σωστά τις οδηγίες των λογοθεραπευτών τους) ,
 • ή και προβλήματα στα αυτιά (αίσθημα βάρους, πόνο κατά τις αεροπορικές πτήσεις, συχνές ωτίτιδες) .

Ασθενείς που παράλληλα αντιμετωπίζουν κι άλλα προβλήματα όπως αλλεργική ρινίτιδα ή άσθμα, δυσκολεύονται συνολικά ακόμη περισσότερο με την αναπνοή τους.

Συνοπτικά λοιπόν τα προβλήματα που μπορεί να ξεκινούν από ένα σκολιωτικό (στραβό) ρινικό διάφραγμα είναι :

-δυσκολία στην αναπνοή κατά τις δραστηριότητες, την ηρεμία και την κατάκλιση

-αίσθημα συμφόρησης (μπουκώματα) και κεφαλαλγίες

-ροχαλητό,επεισόδια υπνικής άπνοιας

-συχνές επιστάξεις- ρινορραγίες

-λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού: ρινίτιδα, ωτίτιδα, ιγμορίτιδα, φαρυγγίτιδα ή λαρυγγίτιδα

-παθήσεις φωνής λόγω λανθασμένου τρόπου αναπνοής και κατά συνέπεια φώνησης

Στραβό Ρινικό Διάφραγμα – Αίτια

Μερικά από τα σημαντικότερα αίτια που προκαλούν ένα στραβό ρινικό διάφραγμα, περιλαμβάνουν:

 • Τραυματισμοί: Ένα από τα συχνότερα αίτια ενός στραβού διαφράγματος είναι οι τραυματισμοί ή οι κακώσεις. Αυτό ισχύει για όλα τα ηλικιακά group, ιδιαίτερα όμως σε μικρές ηλικίες, μέχρι 8-9 χρονών. Στις ηλικίες αυτές, δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί επαρκώς οι οστικές δομές στην περιοχή, και ο χόνδρος που υπάρχει στη θέση τους μπορεί να παρεκτοπιστεί ευκολότερα σε περίπτωση κάκωσης ακόμη και μικρής βαρύτητας που δεν τραβούν την προσοχή των κηδεμόνων.
 • Κληρονομικότητα: Σε ορισμένες περιπτώσεις, το διάφραγμα μπορεί να στραβώσει κατά τη διάρκεια του τοκετού (δύσκολοι χειρισμοί και πίεση της μύτης του βρέφους) ή μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες. Σε περιστατικά συγγενών ανωμαλιών μπορεί επίσης να παρατηρήσει κάνεις σοβαρές παραμορφώσεις του ρινικού διαφράγματος.
 • Συνήθειες: Πολλοί έφηβοι παρουσιάζουν προβλήματα και δυσμορφίες στο ρινικό διάφραγμα, εξαιτίας της συνήθειας του «πιπιλίσματος» του αντίχειρα κατά τη νεαρή παιδική ηλικία.
 • Μη επιθυμητό αποτέλεσμα έπειτα από αποτυχημένη ρινοχειρουργική επέμβαση.

Στραβό Ρινικό Διάφραγμα – Συμπτώματα

Η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος προκαλεί τα παρακάτω συμπτώματα:

Ρινική συμφόρηση με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της αναπνοής.

Οπισθορρινικές εκκρίσεις (αίσθημα βλέννης στο λαιμό)

Διαταραχές κατά τη διάρκεια του ύπνου, όπως η δυσκολία της αναπνοής, ροχαλητό ή και υπνική άπνοια.

Συνεχές αίσθημα κόπωσης, λόγω της κακής οξυγόνωσης.

Συχνές κεφαλαλγίες.

Διαταραχές της όσφρησης σε πολύ μεγάλου βαθμού παρεκτοπίσεις

Ευαισθησία σε φλεγμονές όπως η φαρυγγίτιδα, η ιγμορίτιδα, η λαρυγγίτιδα και η ωτίτιδα.

Στραβό Ρινικό Διάφραγμα – Διάγνωση

Η διάγνωση για το στραβό ρινικό διάφραγμα πραγματοποιείται από εξειδικευμένο ΩΡΛ χειρουργό με την κλινική εξέταση και ενδοσκόπηση της μύτης. Ο ιατρός συλλέγει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και διερευνά τη συμπτωματολογία που αναφέρεται εξατομικευμένα.

Η κλινική εξέταση είναι απαραίτητη και αποσκοπεί στην ακριβή ταυτοποίηση της φύσης των συμπτωμάτων και των ανατομικών προβλημάτων που τα προκαλούν , αφού τα προαναφερθέντα συμπτώματα συχνά εντοπίζονται και σε περιπτώσεις αλλεργικής ρινίτιδας, ρινικών πολύποδων ή άλλων διαταραχών που σχετίζονται με συστηματικά νοσήματα ή λήψη φαρμάκων. Έτσι, επιτυγχάνεται μία ασφαλής και ταχεία διάγνωση, με στόχο την ανάπτυξη του κατάλληλου εξατομικευμένου θεραπευτικού πλάνου.

Εγχείρηση Διόρθωσης του Στραβού Ρινικού Διαφράγματος (Ευθειασμός της Σκολίωσης του Ρινικού Διαφράγματος)

Η εγχείρηση του ρινικού διαφράγματος (ευθειασμός σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος) αποτελεί την επέμβαση αποκατάστασης του στραβού ρινικού διαφράγματος, προσφέροντας οριστική λύση στα επίμονα συμπτώματα, που επηρεάζουν συστηματικά και σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε άτομα άνω των 16ετών κατά μέσο όρο (ανάλογα με το φύλο και το ρυθμό ανάπτυξης του κάθε εφήβου).

Η επέμβαση γίνεται πλέον σχεδόν αποκλειστικά με ολική αναισθησία, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων που μπορεί για συγκεκριμένους λόγους να προτιμηθεί η τοπική.

Με την εφαρμογή  ραδιοσυχνοτήτων, laser ή οστεογλύφανου μπορεί να διενεργηθεί η παράλληλη διόρθωση του μεγέθους των ρινικών κογχών, συμβάλλοντας αθροιστικά στη βελτιστοποίηση της αναπνοής. Στόχος της επέμβασης είναι η διεύρυνση του ελεύθερου ενδορρινικού χώρου, η βελτιωμένη ροή του αέρα και συνολικά μία καλύτερη αναπνοή.

Χειρουργικός Ευθειασμός του Ρινικού Διαφράγματος – Μετεγχειρητική Πορεία

Μετά το χειρουργείο διόρθωσης του ρινικού διαφράγματος, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η μετεγχειρητική πορεία, η οποία πρέπει να βασίζεται στις συμβουλές του θεράποντα ιατρού.

Μετεγχειρητικά, η αποκατάσταση του ασθενούς είναι αρκετά απλή. Τα πρώτα 1 έως 2  24ωρα τοποθετούνται πολύ μικρά ταμπόν στη μύτη για την αντιμετώπιση πιθανής αιμορραγίας και για τη διατήρηση της σωστής θέσης του ευθειασμενου πλέον  ρινικού διαφράγματος, συνεπώς για το διάστημα αυτό ο ασθενής αναπνέει από το στόμα (όπως όταν έχει μία συμφόρηση από κρύωμα) .

Αμέσως μετά την αφαίρεση του πωματισμού ο ασθενής αρχίζει να αναπνέει από τη μύτη και η ποιότητα της ρινικής του αναπνοής βελτιώνεται ταχύτατα κάθε ημέρα φθάνοντας μέσα σε ελάχιστες ημέρες στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Με την κατάλληλη καθοδήγηση του ιατρού  , ο ασθενής θα επανέλθει πολύ σύντομα στις καθημερινές του δραστηριότητες και στις αθλητικές του δραστηριότητες. Ο ασθενής δεν εμφανίζει κατά την περίοδο αυτή μελανιές ή πρηξίματα, ούτε αλλάζει η εξωτερική του εμφάνιση (κάτι που ρωτούν συχνά οι υποψήφιοι προς χειρουργείο).

Η σωστή φροντίδα της μύτης κατά την περίοδο της ανάρρωσης είναι πολύ σημαντική για την όλη διαδικασία, για το λόγο αυτό θα λάβετε σαφείς και λεπτομερείς οδηγίες μετεγχειρητικά.

Μερικές από τις κυριότερες συμβουλές για τις 5-10 μετεγχειρητικές ημέρες περιλαμβάνουν:

 • Κατανάλωση γευμάτων σε θερμοκρασία δωματίου ή και πιο δροσερών
 • Αποφυγή έντονης σωματικής κόπωσης
 • Αποφυγή έκθεσης σε ακραίες θερμοκρασίες και υδρατμούς
 • Ελαφρά σωματική εργασία
 • Αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ
 • Αποφυγή καπνίσματος ή ατμίσματος

Χειρουργική Αποκατάσταση Ρινικού Διαφράγματος – Πλεονεκτήματα

 • Οριστική απαλλαγή από τα συμπτώματα που οδήγησαν στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας
 • Μονάχα μία ημέρα νοσηλείας
 • Ταχεία επάνοδος στην καθημερινότητα
 • Απόλυτη ασφάλεια
 • Σε περιπτώσεις που συνυπάρχουν ζητήματα που απασχολούν τον ασθενή ως προς την εμφάνιση της μύτης του σε επίπεδο αισθητικής (λοξή μύτη, μεγάλη μύτη, μύτη με ύβο, μύτη με χοντρή κορυφή ή κορυφή που “πέφτε” ι προς το στόμα κλπ), αυτά μπορούν να αποκατασταθούν κατά τον ίδιο χειρουργικό χρόνο, κατόπιν εκδήλωσης προσωπικής επιθυμίας του
 • Ταυτόχρονη αντιμετώπιση προβλημάτων του φάρυγγα ( σταφυλή, υπερώα, αμυγδαλές) σε περιστατικά με επεισόδια υπνικής άπνοιας

Ευθειασμός Ρινικού Διαφράγματος – Συχνές Ερωτήσεις Ασθενών

Διαβάστε παρακάτω μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις ασθενών σχετικά με την επέμβαση και τις απαντήσεις που δίνει η  ΩΡΛ χειρουργός, Δρ. Ειρήνη Μάντζαρη.

1.Θα πονάω μετά την επέμβαση;

Ο ελάχιστα επεμβατικός χαρακτήρας της επέμβασης, εγγυάται τη μείωση του μετεγχειρητικού πόνου. Τη μία ή δύο ημέρες που η μύτη φέρει τα ρινικά ταμπόν υπάρχει μόνο αίσθημα συμφόρησης όπως σε ένα κρύωμα.

2.Θα έχω οίδημα στην περιοχή μετά το τέλος της επέμβασης;

Η επέμβαση αποφεύγει την πρόκληση τραύματος στην περιοχή, οδηγώντας στην απουσία οιδήματος.

3.Τι πρέπει να αποφύγω μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης;

Μερικά από τα «όχι» που πρέπει να πείτε για ελάχιστες ημέρες (5-10 ημέρες) μετά το τέλος της επέμβασης είναι το αλκοόλ, το κάπνισμα, η έντονη σωματική άσκηση ή βαριά σωματική εργασία.

4.Υπάρχει περίπτωση να ξαναδημιουργηθεί πρόβλημα με το διάφραγμά μου μελλοντικώς;

Όχι, αν η περίπτωση έχει αντιμετωπιστεί κατάλληλα με παράλληλη αντιμετώπιση των ρινικών κογχών και δεν υπάρξει κάκωση στην περιοχή της μύτης, το αποτέλεσμα είναι οριστικό.

5.Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της επέμβασης;

Η μόνη συνηθέστερη επιπλοκή είναι η πιθανότητα μικρής ρινικής αιμορραγίας, η οποία όμως προκαλείται όταν ο ασθενής δεν ακολουθεί τις μετεγχειρητικές οδηγίες που δίνονται από την ιατρική ομάδα και είναι σχετικά εύκολα αντιμετωπισιμη.

6.Πότε μπορώ να επιστρέψω στην εργασία μου;

Ο ασθενής είναι ικανός να επιστρέψει στην εργασία του μετά από περίπου 3-4 ημέρες, όταν αυτή αφορά δουλειά γραφείου ή εργασία χωρίς βάρη. Σε περιπτώσεις χειρωνακτικής εργασίας, το διάστημα αυτό ανέρχεται στις 10-15 ημέρες, με στόχο τη διασφάλιση της ασφάλειας του ασθενούς.

Εγχείρηση Ρινικού Διαφράγματος – Κόστος

Το κόστος της επέμβασης διόρθωσης (ευθειασμού) του ρινικού διαφράγματος καθορίζεται άμεσα μετά από την κλινική εξέταση του κάθε περιστατικού καθώς κάθε ασθενής έχει διαφορετικά προβλήματα (επιμέρους αλλά και συνδυαστικά) που πρέπει να επιλυθούν με το χειρουργείο ούτως ώστε αυτό να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που θεωρούνται ιδιαίτερα πολύτιμες – και όχι απλά μια τυπική διαδικασία – η προεγχειρητική επίσκεψη και η κλινική εξέταση των ασθενών πριν την τελική απόφαση και τον προγραμματισμό του χειρουργείου.

Επιπλέον, όπως είναι φυσικό, το τελικό κόστος της κάθε επέμβασης σχετίζεται και με τον τύπο ασφάλισης του κάθε ασθενή. Για τον λόγο αυτό, κατά την προεγχειρητική επίσκεψη στο ιατρείο, οι ασθενείς δίνουν τις σχετικές πληροφορίες ούτως ώστε να ενημερώνονται ακριβώς σε σχέση με πιθανές προεγχειρητικές διαδικασίες αλλά και σε σχέση με τις καλύψεις από τα ασφαλιστικά ταμεία και το τελικό κόστος.

Αν κι εσείς πάσχετε από στραβό ρινικό διάφραγμα, συμβουλευτείτε την έμπειρη ΩΡΛ χειρουργό, Δρ. Ειρήνη Μάντζαρη, για την ενδεδειγμένη μορφή θεραπείας. Η ιατρός θα σας συστήσει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο για την περίπτωσή σας, ύστερα από προσεχτική διάγνωση και εξέταση.