Τι είναι η ωτοπλαστική; Τι αντιμετωπίζει και ποιους αφορά;

ωτοπλαστική τι είναι

Τι είναι η ωτοπλαστική;

Η ωτοπλαστική είναι μία χειρουργική επέμβαση που εντάσσεται στο ιατρικό πεδίο του χειρουργού ωτορινολαρυγγολόγου και του πλαστικού χειρουργού, ενώ η σκοπιμότητά της εντοπίζεται στην αισθητική βελτίωση της εικόνας των αυτιών και δεν επηρεάζει τη λειτουργικότητα αυτών.

Τι διορθώνει η ωτοπλαστική;

Συνηθέστερα η ωτοπλαστική καλείται να διορθώσει τα “πεταχτά” σε σχέση με το κρανίο αυτιά (αφεστώτα ώτα), τις δυσμορφίες των ωτικών πτερυγίων ενώ συχνές είναι και οι περιπτώσεις ανάγκης μείωσης του μήκους των ωτικών λοβίων.

Ποιους αφορά η ωτοπλαστική;

Οι δυσμορφίες των ωτικών πτερυγίων έχουν συνηθέστερα κληρονομικό χαρακτήρα  και λιγότερο συχνά οφείλονται σε κάποιον τραυματισμό.

Η χειρουργική διόρθωση αυτών γίνεται στους ενήλικες αλλά και σε παιδιά από την ηλικία των 5-6 ετών και άνω (οπότε και έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του ωτικού χόνδρου).

Για ποιους λόγους να επιλέξετε την ωτοπλαστική;

Στόχος της επέμβασης αυτής αποτελεί η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του ασθενή. Τα πειράγματα σε σχέση με το σχήμα των αυτιών δεν επηρεάζουν όλους, όμως υπάρχουν περιπτώσεις που “τραυματίζουν” την αυτοπεποίθηση μικρών και μεγάλων. Στην περίπτωση αυτή η ωτοπλαστική καλείται να λύσει άμεσα και μόνιμα το πρόβλημα.

Τα αυτιά έρχονται κοντά στο κρανίο και τα πτερύγια έχουν φυσιολογική μορφολογία. Έτσι δεν υπάρχει πλέον ανάγκη να “κρύβονται” κάτω από μακριά μαλλιά.

Πώς πραγματοποιείται η ωτοπλαστική;

Η επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, μέθη ή και γενική αναισθησία, ανάλογα πάντα και με την ηλικία και ιδιοσυγκρασία του ασθενή. Διαρκεί περίπου 2 ώρες και είναι ανώδυνη.

Η τομή πραγματοποιείται πίσω από το αυτιά κι έτσι δεν είναι ορατή, και γίνεται χρήση μόνιμων και απορροφήσιμων ραμμάτων προκειμένου τα ωτικά πτερύγια να παραμένουν στη νέα τους θέση.

Μετεγχειρητικά ο ασθενής δεν αισθάνεται παρά ένα ήπιο “βάρος “στα αυτιά για ένα με δύο εικοσιτετράωρα, το οποίο υποχωρεί με ήπια παυσίπονα.

Λοιπές μετεγχειρητικές οδηγίες για την επέμβαση της ωτοπλαστικής:

Τα πτερύγια πιέζονται απαλά προς το κρανίο με μία απλή κορδέλα μαλλιών για μία εβδομάδα. Στη συνέχεια ο ασθενής φορά την κορδέλα για άλλη μία εβδομάδα μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Η επιστροφή στην εργασία είναι πολύ σύντομη και το μόνο που πρέπει να προσέχει κανείς μετεγχειρητικά είναι να μην τραβήξει προς τα εμπρός τα πτερύγια προκειμένου να μη “σπάσουν“ τα στηρικτικά ράμματα.

 

Επικοινωνήστε σήμερα με τη χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο Ειρήνη Μάντζαρη, πληροφορηθείτε σχετικά με την επέμβαση και τα ρεαλιστικά αποτελέσματα που μπορεί αυτή να σας προσφέρει και δώστε άμεση και ασφαλή λύση στο πρόβλημα που σας απασχολεί.