Πώς να μικρύνω τη μύτη μου;

Πώς να μικρύνω τη μύτη μου;

Κάθε μύτη, και κατ’ επέκταση κάθε πρόσωπο, έχουν τη δική τους ξεχωριστή ομορφιά. Πολύ συχνά όμως η ομορφιά αυτή κρύβεται πίσω από μια μεγάλη σε μήκος ή πλατιά μύτη που αλλοιώνει τις αναλογίες του προσώπου και «κλέβει» την ιδιαίτερη γοητεία των ματιών, των χειλιών, του προφίλ και των ¾. Αυτό εισπράττουν στον καθρέπτη τους και οι άνθρωποι που έρχονται στο ιατρείο μας ζητώντας να αλλάξουν το σχήμα της μύτης τους. Πρόκειται για μια εσωτερική ανάγκη που συνήθως δεν ξέρει κανείς πώς ακριβώς να την εκφράσει και τελικά ξεκινά με μια απλοϊκή φράση:-‘’Γιατρέ, πώς μπορώ να μικρύνω τη μύτη μου;’’

Μέσω της λειτουργικής ρινοπλαστικής.

 

Λειτουργική ρινοπλαστική: Ποια είναι η διαδικασία;

Πριν από την επέμβαση της λειτουργικής ρινοπλαστικής, πραγματοποιείται μια συνάντηση με τον ασθενή. Στη διάρκεια αυτής  μελετάται πρώτα από όλα η ανατομία της κάθε μύτης (εσωτερικά και εξωτερικά) και η ποιότητα των ιστών της. Στη συνέχεια, η Δρ. Μάντζαρη συζητά αναλυτικά με τον/την ασθενή σχετικά με τις προσδοκίες του/της μετά την επέμβαση. Παράλληλα, βλέπουν με τον ασθενή φωτογραφίες προηγούμενων περιστατικών της που υποβλήθηκαν σε ρινοπλαστική, ώστε να δοθεί μια εικόνα σχετικά με το πρίσμα αισθητικής μέσα από το οποίο κρίνει κάθε περιστατικό αλλά και τα αποτελέσματα που μπορούν να επιτευχθούν στα χέρια της σε απλά -σύνθετα-επανορθωτικά ή revision περιστατικά. Μέσα από τη διαδικασία αυτή, και παράλληλα μέσω της crisalix  προσομοίωσης, οι δύο πλευρές βρίσκουν τα κοινά σημεία αναφοράς και χτίζεται η απαραίτητη σχέση εμπιστοσύνης που απαιτείται προκείμενου να προχωρήσει κανείς χωρίς άγχος στην επέμβαση.

 

Η επέμβαση της ρινοπλαστικής  πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία, ενώ η διάρκειά της εξαρτάται από την περιπλοκότητα του εκάστοτε περιστατικού. Σε κάθε περίπτωση, στην επέμβαση αυτή με τις τόσες λεπτομέρειες που θέλουμε να επιτευχθούν, ο χειρουργός δεν πρέπει να βιάζεται. Οι πιθανοί τρόποι διενέργειας της ρινοπλαστικής είναι δύο: είτε με κλειστή είτε με ανοιχτή προσπέλαση. Στην περίπτωση της κλειστής ρινοπλαστικής, οι τομές κρύβονται στο εσωτερικό της μύτης. Αντίθετα, στην ανοιχτή ρινοπλαστική η τομή γίνεται κατά μήκος της κολώνας (στυλίδα) της μύτης. Σε κάθε περίπτωση και με κάθε προσπέλαση, ο χειρουργός πρέπει να έχει τη δυνατότητα να εφαρμόζει πληθώρα χειρουργικών τεχνικών προκειμένου να διορθώνει συνολικά την κάθε μύτη τόσο μέσω της μιας όσο και μέσω της άλλης διαδικασίας. Ειδικά στην περίπτωση της κλειστής προσπέλασης, η αλήθεια είναι πως απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη χειρουργική εμπειρία και εξοικείωση προκειμένου να μπορεί ο χειρουργός να πραγματοποιεί συνολικά τις τεχνικές που αφορούν την πλήρη αναδόμηση της κορυφής της μύτης ή τον ευθειασμό μιας πολύ λοξής ράχης και την τοποθέτηση μοσχευμάτων με ακρίβεια χιλιοστού. Το αποτέλεσμα βέβαια αξίζει πραγματικά τον κόπο του ρινοχειρουργού καθώς δίνει στους ασθενείς του ολοκληρωμένα και φυσικά αποτελέσματα τόσο οπτικά όσο και στην αίσθηση της μύτης, με συντομότερη αποκατάσταση. Εξάλλου αυτή είναι και η σύγχρονη τάση όλων των χειρουργικών ειδικοτήτων: maximum αποτελέσματα με τις κατά το δυνατόν minimum προσπελάσεις.

 

Ποια στοιχεία μιας «μεγάλης μύτης» διορθώνονται μέσω της λειτουργικής ρινοπλαστικής;

 

Ύβος (καμπούρα) της μύτης: Αποτελεί το συχνότερο αισθητικό πρόβλημα της μύτης. Με τη διόρθωσή του επιτυγχάνεται η αποκατάσταση της αρμονίας στο προφίλ του ασθενή.

 

Φαρδιά κορυφή μύτης: Πρόκειται για το δεύτερο σε συχνότητα πρόβλημα που χρήζει αντιμετώπισης. Το αποτέλεσμα προσφέρει φυσικότητα, συμμετρία και αποκαθιστά ολοκληρωμένα τις αναλογίες του προσώπου, ενώ είναι περισσότερο αισθητό όταν κοιτάζει κανείς το πρόσωπο υπό γωνία (¾).

 

Πλατιά μύτη: Η μύτη που έχει μεγαλύτερο πλάτος αγριεύει το πρόσωπο. Η ολοκληρωμένη εκλέπτυνσή της προσφέρει φινέτσα και δίνει χώρο στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου να φανούν.

 

Μακριά μύτη: Μια μακριά μύτη συνήθως είναι πτωτική προς το στόμα και προσθέτει χρόνια. Η διόρθωσή της αφορά τη μείωση του μήκους της μύτης και παράλληλα την ανόρθωση της κορυφής της.

 

Φαρδιά-πολύ «ανοιχτά» ρουθούνια: Πρόκειται για μια λιγότερο συχνή περίπτωση (όταν μιλάμε για τους καυκάσιους λαούς) κατά την οποία τα ρουθούνια φαίνονται περισσότερο φαρδιά όταν ο ασθενής παίρνει έντονες εκφράσεις (π.χ. με το γέλιο). Η διόρθωση αφορά τη μείωση του μεγέθους των ρουθουνιών τα οποία εναρμονίζονται με την υπόλοιπη μύτη.

 

Πότε θα δω το τελικό αποτέλεσμα;

Αμέσως μετά το τέλος της επέμβασης, τοποθετείται στη μύτη του/της ασθενούς ένας διακριτικός εξωτερικός νάρθηκας ο οποίος σταθεροποιεί και προστατεύει την φρεσκοχειρουργημένη μύτη και παραμένει σταθερά  για επτά τουλάχιστον ημέρες. Το αποτέλεσμα στο σχήμα της μύτης είναι ορατό αμέσως μετά την αφαίρεση του νάρθηκα. Παρόλα αυτά, η μύτη παίρνει την τελική της (χωρίς οιδήματα) μορφή σταδιακά μετά από λίγους μήνες.

 

Η ιδανική μύτη για κάθε άνθρωπο έχει διαφορετικές αναλογίες και επιμέρους χαρακτηριστικά. Το σημαντικότερο και το πλέον επιθυμητό είναι το αποτέλεσμα μετά την επέμβαση της ρινοπλαστικής να εναρμονίζεται απόλυτα με το υπόλοιπο πρόσωπο.

 

Για τον λόγο αυτό, είναι εξαιρετικά σημαντική η επιλογή ενός έμπειρου Ρινοχειρουργού που θα ακούσει με προσοχή τις επιθυμίες των ασθενών του, θα τους συμβουλεύσει και θα τους κατευθύνει κατάλληλα και θα τους πρόσφερε μια όμορφη και παράλληλα λειτουργική μύτη.. Η Δρ. Ειρήνη Μάντζαρη, εξειδικευμένη Ρινοχειρουργός, έχει πλούσια και πολυετή εμπειρία στην επέμβαση της λειτουργικής και επανορθωτικής ρινοπλαστικής και μπορεί να αποτελέσει και για εσάς την κατάλληλη επιλογή.

Επικοινωνίαεπικοινωνία