Ρινοπλαστική πριν και μετά: Πλήρης οδηγός για Εσάς. Τι να γνωρίζετε;

rinoplastiki

Η ρινοπλαστική δεν αφορά μόνο ασθενείς που πάσχουν από λειτουργικά προβλήματα της ρινικής αναπνοής (αν και πάρα πολύ συχνά η ταυτόχρονη παρουσία λειτουργικών προβλημάτων δίνει ένα επιπλέον κίνητρο στον υποψήφιο).  Αντίστροφα, σε πολλές περιπτώσεις οι υποψήφιοι επιλέγουν να υποβληθούν σε λειτουργική Ρινοπλαστική πρωτίστως για αισθητικούς και δευτερευόντως για μετρίου βαθμού δυσκολίες στην αναπνοή τους.

Ωστόσο, για πολλούς η ρινοπλαστική παραμένει μια επέμβαση “ταμπού”, για την οποία φοβούνται να ρωτήσουν και να λάβουν περισσότερες πληροφορίες.

Σε αυτό το άρθρο, θα λάβετε τις πιο βασικές πληροφορίες σχετικά με το πριν και το μετά την επέμβαση, ούτως ώστε να απαλλαγείτε από “μύθους “ που μπορεί απλά να σας τρομάζουν και να σας κρατούν μακριά από την απόφαση.

Ρινοπλαστική πριν: Οδηγίες προετοιμασίας

Όταν  πρόκειται να υποβληθείτε σε μία χειρουργική επέμβαση, οι οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσετε πριν την πραγματοποίηση της είναι εξίσου σημαντικές με τις μετεγχειρητικές οδηγίες. Όπως όλες οι επεμβάσεις έτσι και η ρινοπλαστική έχει τα do’s και τα dont’s.

Αρχικά πρέπει να γνωρίζετε ότι ορισμένες φαρμακευτικές ουσίες δεν πρέπει να καταναλώνονται πριν την επέμβαση (πληροφορία που λαμβάνει κανείς εξατομικευμένα κατά την προεγχειρητική εκτίμηση και προγραμματισμό της επέμβασης). Οι πλέον συχνές φαρμακευτικές ουσίες αυτής της κατηγορίας είναι:

  • Ασπιρίνη, Αντιπηκτικά φάρμακα
  • Αντιφλεγμονώδη φάρμακα
  • Βιταμίνη Ε
  • Αντισυλληπτικά

Η λήψη των παραπάνω ουσιών είναι πιθανό να αυξήσει την αιμορραγία διεγχειρητικά ή και μετεγχειρητικά αλλά και να προκαλέσει πιο έντονες εκχυμώσεις (μελανιές).

Μην αμελήσετε να ενημερώσετε τον ιατρό σας λεπτομερώς σχετικά με οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή μπορεί να λαμβάνετε καθώς και σχετικά με επεμβάσεις ή τραυματισμούς που πιθανά να είχατε στο παρελθόν.

Οι ημέρες μετά τη ρινοπλαστική:

Αρχικά φροντίστε κάποιος να σας συνοδεύσει φεύγοντας από την κλινική, ούτως ώστε να αποφύγετε την οδήγηση για το διάστημα κατά το οποίο η μύτη σας θα φέρει ρινικά ταμπόν.

Όσον αφορά στον ύπνο, τις πρώτες ημέρες καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε δύο μαξιλάρια ώστε να μένει το κεφάλι σας σχετικά ψηλά.

Σε περίπτωση που χρειαστείτε κάποιο αναλγητικό άμεσα μετεγχειρητικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα κοινά παυσίπονα, όχι όμως ασπιρίνη.

Ο ειδικός νάρθηκας που θα φοράτε τις πρώτες μέρες θα σας διευκολύνει αρκετά. Με τη χρήση του θα μπορέσετε να αποφύγετε ακούσιους τραυματισμούς. Αποφύγετε τα ρούχα με στενό γιακά για τον ίδιο λόγο.

Αναφορικά με το φαγητό δεν θα αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα, καλό όμως είναι να αποφύγετε τα πολύ ζεστά φαγητά ή ροφήματα για τις πρώτες ημέρες.

Μην ξεχνάτε ότι πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποφύγετε την καταπόνηση ή τον τραυματισμό της περιοχής. Να λοιπόν τι πρέπει επιπλέον να προσέχετε:

  • Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσετε στα μικρά παιδιά ή ζώα καθώς δεν ελέγχουν καλά τις κινήσεις τους.
  • Αποφύγετε για τον πρώτο μήνα την άμεση επαφή του δέρματος της μύτης με τα γυαλιά (είτε ηλίου είτε μυωπίας) διότι είναι ένα επιπλέον «βάρος» για την “καινούργια” σας μύτη και θέλετε να αποφύγετε να αφήσουν ‘εντύπωμα’.
  • Οι “βαριές” δουλειές και η άθληση θα πρέπει να πάρουν παράταση για λίγες ημέρες.
  • Μπορείτε να πλυθείτε κανονικά, αποφεύγοντας ωστόσο το νερό εξωτερικά της μύτης για τις ημέρες που φέρετε εξωτερικό νάρθηκα.
  • Τέλος, το κλάμα, το φύσημα της μύτης και ό, τι άλλο μπορεί να αυξήσει την πίεση, μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία, άρα καλό θα ήταν να τα αποφευχθούν για ορισμένες ημέρες.

Η λειτουργική ρινοπλαστική, σύμφωνα με τους ίδιους τους ασθενείς, είναι μία εξαιρετικά σύντομη και ανώδυνη επέμβαση που μπορεί να αλλάξει την υγεία αλλά και την αυτοπεποίθηση του ατόμου ριζικά.

Μην ξεχνάτε: Το  χαμόγελο είναι η ευτυχία που θα βρείτε και θα αναδείξετε… “κάτω από τη μύτη σας”!