Τα 14 διαφορετικά σχήματα μύτης μέσα από φωτογραφίες ανθρώπων που όλοι γνωρίζουμε! Εσάς ποιος είναι ο τύπος σας;

Τα χαρακτηριστικά του προσώπου μας αποτελούν θεμελιώδες στοιχείο κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Επηρεάζουν υποσυνείδητα τον τρόπο που μας βλέπουν οι άλλοι-ιδίως κατά την πρώτη μας γνωριμία,  οπότε και δε γνωρίζουν τα στοιχεία του χαρακτήρα μας- αλλά και σε σημαντικό βαθμό την αυτοπεποίθησή μας.

Η μύτη κατέχοντας την κεντρικότερη θέση στο πρόσωπο επηρεάζει πολύ περισσότερο από τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του τη συνολική του εικόνα. Επιπλέον η μύτη συνδέεται με χαρακτηριστικά όπως είναι η εθνικότητα, το φύλο, η ηλικία.

Ανάμεσα όμως στα 7 δισεκατομμύρια ανθρώπων που υπάρχουν στον κόσμο, πόσα διαφορετικά είδη μύτης μπορούμε να διακρίνουμε;

Το ερώτημα αυτό αποπειράθηκε να απαντήσει ο Ισραηλινός Καθηγητής του Ερευνητικού Πανεπιστημίου Ben – Gurion της Negev, Dr. Abraham Tamir. Ο Καθηγητής, που είναι γνωστός για το ερευνητικό του έργο σχετικά με τα χαρακτηριστικά του ανθρώπινου προσώπου και τη συμμετρία τους, κατέληξε στο συμπέρασμα πως στον κόσμο διακρίνονται 14 διαφορετικά σχήματα μύτης.

Για τους σκοπούς της έρευνας μελετήθηκαν 1739 φωτογραφίες. Από αυτές οι 403 απεικονίζουν έργα τέχνης και οι υπόλοιπες ανθρώπους από διάφορα μέρη του κόσμου (Ευρώπη και Ισραήλ), στα οποία ταξίδεψε ο καθηγητής για τους σκοπούς της έρευνας. H εργασία δημοσιεύθηκε στο Journal of Craniofacial Surgery.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί και η άποψη του πλαστικού χειρουργού  Dr. Antony Youn, o οποίος υποστηρίζει πως η έρευνα, παρότι είναι αρκετά εκτεταμένη, λαμβάνει υπόψιν μόνο τις καυκάσιες φυλές, αποκλείοντας εντελώς τους κατοίκους της Ασίας και της Αφρικής. Ο Dr. Youn, υποστηρίζει πως μια μελέτη,  προκειμένου να θεωρηθεί πλήρης, οφείλει να περιλαμβάνει ένα ευρύτερο φάσμα εθνικοτήτων από όλες τις ηπείρους.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μία αξιόλογη εργασία, της οποίας τα αποτελέσματα παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Παρακάτω παρατίθενται οι 14 τύποι μύτης, όπως βρέθηκαν από τον καθηγητή μαζί με ορισμένες φωτογραφίες που αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα του κάθε τύπου.

 

Μπορείτε να εντοπίσετε το δικό σας τύπο μύτης;

 

The Fleshy Nose

Ποσοστό εμφάνισης 24,2%. Εδώ η κορυφή της μύτης φαίνεται φαρδιά και το δέρμα που την περιβάλλει είναι παχύ.

 

The Hawk Nose

Σε αυτό τον τύπο μύτης η ράχη  είναι ψηλή και κάνει μία μικρή ή μεγαλύτερη “καμπούρα” (ύβο) ενώ το τελικό της άκρο (η κορυφή της) έχει πτωτική πορεία προς το στόμα.

 

Τύπος 3

Ποσοστό εμφάνισης 9,4%. Ο τύπος αυτός έχει ως χαρακτηριστικό το μεγάλο μήκος της μύτης,  τη μεγάλη προβολή της σε σχέση με το υπόλοιπο προφίλ και το πηγούνι.

 

 

Τύπος 4

Πρόκειται για  αρκετά σπάνιο τύπο μύτης, με ποσοστό εμφάνισης 0,45%. Στον τύπο αυτό παρατηρείται μια εισολκή στο όριο μετάπτωσης από τη ράχη προς την κορυφή. Η κορυφή της μύτης είναι επίσης αρκετά πλατιά.

 

Turn up – Celestial Nose

Σύμφωνα με τον ερευνητή ο συγκεκριμένος τύπος θεωρείται από τους πιο ελκυστικούς. Εδώ η κορυφή έχει μία μόλις ελαφρά στροφή προς τα πάνω και χαρίζει ομορφότερη όψη στο προφίλ, στα χείλη και στο πηγούνι.

 

Snub nose

Επίσης αρκετά ελκυστικός τύπος σύμφωνα με τον Abraham Tamir. Στον τύπο αυτό η γωνία της μύτης με το στόμα (ρινοχειλική γωνία) είναι πιο αμβλεία από τον προηγούμενο τύπο.

 

Τύπος 7

Το ποσοστό εμφάνισης του συγκεκριμένου τύπου ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες που κατοικούν στην Ευρώπη είναι 18,7%, ενώ εμφανίζεται σε ποσοστό 20.8% σε έργα τέχνης. Προφανώς όπως παραδέχεται και ο ερευνητής στα συμπεράσματα της εργασίας του,  ο τύπος αυτός δίνει ένα δυναμισμό στο πρόσωπο παρά το γεγονός ότι δεν φαίνεται τόσο τέλειος στις επιμέρους λεπτομέρειές του.

 

Greek Nose

Πρόκειται για την ίσια στο προφίλ της μύτη και ελαφρώς “μυτερή” στο άκρο της κορυφή. Η ελληνική μύτη ( Greek Nose) συναντάται στο 3% του πληθυσμού σύμφωνα με την έρευνα.

 

Τύπος 9

Αυτός ο τύπος έχει ως χαρακτηριστικό ότι η μύτη φαίνεται συνολικά λεπτή.

 

Roman Nose

Πρόκειται για ένα κλασικό τύπο μύτης (ρωμαϊκός τύπος) που απαντάται στα αγάλματα της ρωμαϊκής περιόδου και χαρακτηρίζεται από ψηλή και κυρτή ράχη (υβώδης ράχη).

 

Τύπος 11

O πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ έχει ίδιο τύπο μύτης με το 2% των συμμετεχόντων στην έρευνα. Σε αυτό τον τύπο η μύτη δεν είναι ούτε ιδιαίτερα λεπτή ούτε ιδιαίτερα φαρδιά. Έχει έναν μέτριο ύβο και το εύρος της μύτης είναι σχεδόν αντίστοιχο από τη ράχη έως την κορυφή της.

 

 

Τύπος 12

Στον τύπο αυτό η μύτη έχει χαμηλή ράχη και φαρδιά – “ανοιχτά σε εύρος “ρουθούνια.

 

Τύπος 13

Αμελητέο ποσοστό εμφάνισης τόσο στην Ευρώπη (0.8%), όσο και στο Ισραήλ (0,4%).

Ο 37ος Πρόεδρος των ΗΠΑ Richard Milhous Nixon θεωρήθηκε χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του τύπου: Εξαιρετικά μακριά κορυφή της μύτης.

 

Τύπος 14

Πιο σπάνιος τύπος μύτης, με πολύ μικρό μήκος (προβολή προς τα εμπρός) της κορυφής και πολύ αμβλεία ρινοχειλική γωνία .

 

Δρ. Ειρήνη Μάντζαρη, MD, PhD –  Ειδική Ρινοχειρουργός  , Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Ενηλίκων και Παίδων, Διευθύντρια Έ ΩΡΛ Κλινικής, Χειρουργικής Κλινικής Ρινός, Επανορθωτικής και Λειτουργικής Ρινοπλαστικής στο Metropolitan General.