Διάφραγμα μύτης: Ποιος είναι ο ρόλος του; Πού επηρεάζουν τυχόν μορφολογικές αλλοιώσεις; Πώς αντιμετωπίζονται;

Στραβό διάφραγμα

Πολύ συχνά οι Ιατρικοί Όροι μπερδεύουν τους ασθενείς, σχετικά με τα ανατομικά στοιχεία του ανθρώπινου σκελετού και το ρόλο τους. Το γεγονός αυτό τους οδηγεί στο να υποτιμούν ή να μην αναγνωρίζουν ορισμένες γενετικές ή επίκτητες ιδιομορφίες στο σώμα τους, οι οποίες επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής τους.

Το διάφραγμα μύτης είναι ο ανατομικός σχηματισμός  που διχοτομεί τη μύτη διαμορφώνοντας τις δύο ρινικές θαλάμες. Έχει δύο μοίρες:τη χόνδρινη και την οστέινη.

Ποιος είναι ο ρόλος του διαφράγματος μύτης;

 

Σε μία ιδανική κατάσταση το διάφραγμα είναι ένας ευθύς «τοίχος», ακριβώς στο κέντρο της μύτης, που τη χωρίζει στις δύο ρινικές κοιλότητες και δεν παρακωλύει αλλά αντιθέτως επιτρέπει την ανεμπόδιστη διέλευση του αέρα από τη μύτη προς τους πνεύμονες.

Σε περιπτώσεις που υπάρχει παρεκτόπιση του διαφράγματος προς τη μία ή και τις δύο κατευθύνσεις, αναφερόμαστε στην κατάσταση που ονομάζεται σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, ή απλά στραβό διάφραγμα.

Τι προβλήματα προκαλεί ένα στραβό διάφραγμα μύτης;

 

Στην πραγματικότητα οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ένα απόλυτα ευθύ διάφραγμα με την απολύτα αυστηρή έννοια του όρου. Αυτό το γεγονός δεν αποτελεί απαραίτητα παθολογία. Ο βαθμός και η θέση της παρεκτόπισης είναι αυτά τα κριτήρια που μας βοηθούν να θέσουμε τη διάγνωση της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος που χρήζει χειρουργικής αντιμετώπισης.

Πολλοί ρωτούν : “Και πώς έγινε αυτό; Γιατί;”

Η απάντηση είναι πως συνήθως δεν υπάρχει απάντηση στο γιατί. Η όποιου βαθμού παρεκτόπιση του διαφράγματος πιθανά να οφείλεται στον τρόπο που αναπτύσσεται η μύτη κατά τη συνολική ανάπτυξη του σπλαγχνικού κρανίου , ενώ άλλες φορές μπορεί να οφείλεται σε κάποιον τραυματισμό

Διάφραγμα μύτης

Σε κάθε περίπτωση τα συμπτώματα και οι επιπτώσεις για την υγεία μας όταν το πρόβλημα είναι σοβαρού βαθμού είναι τα ίδια, όπως και η αντιμετώπιση όταν αυτή απαιτείται.

Αρχικά να πούμε :”Πώς καταλαβαίνει κανείς πως πρέπει να ελέγξει το διάφραγμά του;”

Σε σημαντικού βαθμού σκολίωσεις οι ασθενείς καταφεύγουν στο ιατρείο επικαλούμενοι τα εξής συμπτώματα:

  • Παρεμπόδιση της ρινικής αναπνοής. Είναι ένα από τα βασικότερα συμπτώματα που προκαλεί ένα στραβό διάφραγμα, καθώς ο ασθενής εξαναγκάζεται, πολλές φορές ασυνείδητα, να καταφεύγει σε αναπνοή από το στόμα. Αυτό οδηγεί σε ξηροστομία και αίσθημα κόπωσης ή έστω έλλειψης ξεκούρασης ακόμη και μετά από αρκετές ώρες ύπνου.
  • Επανειλημμένες λοιμώξεις, όπως ρινίτιδες, ωτίτιδες, παραρρινοκολπίτιδες, λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού.
  • Μεγαλύτερη αναπνευστική δυσχέρεια από την αναμενόμενη, σε περιόδους κρυολογήματος ή αλλεργικής ρινίτιδας που δεν υποχωρεί εύκολα παρά τη χορήγηση της κατάλληλης αγωγής.
  • Ροχαλητό και επεισόδια υπνικής άπνοιας (στιγμιαία διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου). Τα δύο αυτά συμπτώματα οδηγούν σε ανεπαρκή ξεκούραση κατά τη διάρκεια της νύχτας, γεγονός που αλυσιδωτά επιφέρει διάφορες διαταραχές κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Ξηρότητα του βλεννογόνου της μύτης και συχνές ρινορραγίες

 

Διάγνωση της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος

Η διάγνωση της πάθησης από κάποιον εξειδικευμένο Ωτορινολαρυγγολόγο είναι πολύ απλή και γίνεται άμεσα, ανώδυνα και με ακρίβεια στο ιατρείο με κλινική εξέταση και ενδοσκοπικό έλεγχο.

Θεραπεία της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος

 

Η χειρουργική επέμβαση ευθειασμού του διαφράγματος μύτης αποτελεί τη μοναδική ολοκληρωμένη και οριστική θεραπευτική επιλογή και δεν μπορεί να αντικατασταθεί με κανέναν άλλο “πρόχειρο” τρόπο αντιμετώπισης που μπορεί να είναι είτε αναποτελεσματικός είτε ακόμη και δυνητικά επικίνδυνος για μόνιμες βλάβες στον ασθενή . Η επέμβαση πραγματοποιείται σε άτομα στα οποία έχει ολοκληρωθεί η ανατομική ανάπτυξη του σκελετού του προσώπου και της μύτης. Εξαιρούνται κάποια ελάχιστα μόνο περιστατικά που δεν ανήκουν στο μέσο όρο της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν με την αναπνοή τους και για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η αντιμετώπισή τους λίγο νωρίτερα. Συνήθως πρόκειται για περιστατικά με εκ γενετής δυσμορφίες ή με σοβαρούς τραυματισμούς, π. χ. τροχαίο ατύχημα.

Οι σύγχρονες χειρουργικές μέθοδοι που διατίθενται,  ο εξειδικευμένος εξοπλισμός και η συνεχής εκπαίδευση της χειρουργικής κοινότητας εγγυώνται οριστική θεραπεία και ανακούφιση από τα συμπτώματα, με ταυτόχρονη απουσία μετεγχειρητικού πόνου.

Εάν o ασθενής ακολουθήσει με συνέπεια τις ιατρικές οδηγίες η επάνοδός του στις καθημερινές του δραστηριότητες θα είναι πολύ σύντομη και ασφαλής. Η επιστροφή στην εργασία μπορεί να γίνει εντός 3-4 ημερών, χωρίς την παρουσία οιδήματος στο πρόσωπο, στη μύτη ή στα μάτια.

Ενημερωθείτε για το διάφραγμα μύτης, εξετάστε οποιαδήποτε δυσκολία στη λειτουργία της αναπνοής σας, διώξτε τους φόβους σας και αναζητήστε την ποιότητα στη ζωή σας, μέσω της ανεμπόδιστης ρινικής αναπνοής.

Μάθετε περισσότερα για τη σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, καθώς και για τη λειτουργική ρινοπλαστική στην Ιστοσελίδα της εξειδικευμένης Ρινοχειρουργού Δρ. Ειρήνης Μάντζαρη, M. D., PhD, Μέλους της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου

Επικοινωνίαεπικοινωνία