Σκολίωση Ρινικού Διαφράγματος: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Σκολίωση Ρινικού Διαφράγματος

Σκολίωση Ρινικού Διαφράγματος: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Το ρινικό διάφραγμα είναι το κεντρικό τμήμα του σκελετού της μύτης, το οποίο χωρίζει τη μύτη στα δύο ρουθούνια και την στηρίζει. Αποτελείται από χόνδρινα και οστέινα στοιχεία.

Όταν παρατηρείται σκολίωση στο ρινικό διάφραγμα (όταν δηλαδή αποκλίνει από τη μέση γραμμή και είναι στραβό) υπάρχει πιθανότητα να δυσχεραίνεται  η αναπνοή από τη μύτη αλλά και να είναι συχνότερες οι λοιμώξεις από το ανώτερο και κατώτερο αναπνευστικό (παραρρινοκολπίτιδες, φαρυγγίτιδες , λαρυγγίτιδες, τραχειοβρογχίτιδες).

 

Ποιος είναι υποψήφιος για δίορθωση της σκολίωσης;

Από το γενικό πληθυσμό, οι εννέα στους δέκα παρουσιάζουν μία έστω μικρού βαθμού σκολίωση στο ρινικό διάφραγμα. Αυτό δε σημαίνει πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να κάνουν ευθειασμό του διαφράγματος. Ο βαθμός της σκολίωσης είναι αυτός που παίζει καθοριστικό ρόλο στο βαθμό παρεμπόδισης της ροής του αέρα στη μύτη, κι επομένως στην ανάγκη ή όχι διορθωτικής παρέμβασης.

Γιατί να σκεφτεί κανείς πως πρέπει να ελεγχθεί; Τι προβλήματα προκαλεί η σκολίωση του διαφράγματος;

Μερικά από τα συμπτώματα που εμφανίζουν τα άτομα με στραβό ρινικό διάφραγμα είναι:

  • Δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη, ξηρή ή βουλωμένη μύτη και ανάγκη αναπνοής από το στόμα
  • Κακή ποιότητα ύπνου (αίσθημα κόπωσης παρά το γεγονός ότι ο ύπνος ήταν επαρκής σε διάρκεια) και ροχαλητό
  • Υπνική Άπνοια (διακοπές στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου)
  • Κεφαλαλγίες
  • Συχνές επιστάξεις (Ρινορραγίες)
  • Πιθανά διαταραχές της όσφρησης
  • Συχνές λοιμώξεις ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού (ρινίτιδα, ιγμορίτιδα, φαρυγγίτιδα, λαρυγγίτιδα, ωτίτιδα, τραχειοβρογχίτιδα)

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΣ ΕΥΘΕΙΑΣΜΟΣ ΣΚΟΛΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΡΙΝΙΚΟΥ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΣ

Οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν τα παραπάνω προβλήματα και παρατηρούν πως αυτά επηρεάζουν την ποιότητα ζωής τους, είναι αυτοί οι  οποίοι επισκέπτονται τον Ωτορινολαρυγγολόγο προκειμένου να λύσουν το πρόβλημα.

 

Στόχος της επέμβασης; Ο ευθειασμός των σκολιών (στραβών) τμημάτων του διαφράγματος- χόνδρινων και οστέινων, προκειμένου να επιτευχθεί ελεύθερη δίοδος του αέρα από τις ρινικές κοιλότητες.

 

Εφόσον από την προεγχειρητική εκτίμηση διαπιστωθεί και ταυτόχρονη παρουσία υπερτροφίας των κάτω ρινικών κογχών, ελαττώνεται και το μέγεθος αυτών με σύγχρονες χειρουργικές μεθόδους (ραδιοσυχνότητες ή κογχοπλαστική).

 

Η επέμβαση της διαφραγματοπλαστικής (ευθειασμού του ρινικού διαφράγματος) είναι ανώδυνη, χωρίς πρηξίματα και χωρίς ουλές. Σε περίπτωση που συνυπάρχει απόκλιση και της εξωτερικής όψης της μύτης ή άλλων αισθητικών δυσμορφιών, μπορεί να ζητηθεί από τον ασθενή διόρθωση και αυτών των προβλημάτων στο ίδιο χειρουργείο και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με λειτουργική ρινοπλαστική.

 

Μετά από μια επιτυχημένη διαφραγματοπλαστική ο ασθενής απαλάσσεται μόνιμα από τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να επιτύχει με καμία συντηρητική αντιμετώπιση.