Στραβό διάφραγμα μύτης | 4 σημάδια που μαρτυρούν την ύπαρξή του

στραβό διάφραγμα

Φυσικά γνωρίζετε πως μύτη σας αποτελείται από δύο ρινικές θαλάμες (ρουθούνια). Ξέρετε όμως γιατί αυτά μπορεί να έχουν τελείως διαφορετικό μέγεθος μεταξύ τους;

Ο ανατομικός σχηματισμός που χωρίζει τη μύτη στις δύο ρινικές θαλάμες ονομάζεται ρινικό διάφραγμα, ή διάφραγμα της μύτης. Ιδανικά το διάφραγμα θα πρέπει να βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της ρινικής κοιλότητας, ώστε οι δύο θαλάμες που σχηματίζονται να είναι περίπου ισομεγέθεις. Ωστόσο περίπου στο 80% των ανθρώπων το ρινικό διάφραγμα παρουσιάζει κάποια παρεκτόπιση από την ευθεία πορεία του. Σε ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των περιστατικών οι πάσχοντες δεν το παρατηρούν ποτέ. Παρόλα αυτά, σημειώνονται και περιστατικά όπου ακόμη και μία μικρού βαθμού παρεκτόπιση του διαφράγματος από τη μέση γραμμή θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ντόμινο συμπτωμάτων.

Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από τα παρακάτω 4 συμπτώματα, πιθανότατα ανήκετε στο ποσοστό των ανθρώπων που έχουν σημαντικού βαθμού σκολίωση στο διάφραγμα της μύτης και καλό θα ήταν να αναζητήσετε την ιατρική συμβουλή ενός Ειδικού Χειρουργού ΩΡΛ:

 

1.    Δυσκολία & προβλήματα στην αναπνοή

Ένα στραβό διάφραγμα μύτης είναι λογικό να παρεμποδίζει την ελεύθερη διέλευση του αέρα, καθιστώντας  δύσκολη την αναπνοή από τη μύτη σε μικρό ή μεγάλο βαθμό. Παρόλα αυτά σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς δεν παρατηρούν αυτή τη δυσκολία, καθώς ασυναίσθητα εκτελούν τη διαδικασία της αναπνοής κυρίως από το στόμα.

Το αίσθημα κόπωσης επί καθημερινής πλέον βάσης καθώς και η ατελής ικανοποίηση της φυσικής ανάγκης για ξεκούραση κατά τη διάρκεια του ύπνου, αποτελούν επίσης χαρακτηριστικά συμπτώματα του στραβού ρινικού διαφράγματος. Πολλές φορές δε, οι ασθενείς  στην προσπάθειά τους να μεγιστοποιήσουν τη ροή του αέρα στην πιο “ελεύθερη” ρινική θαλάμη προτιμούν υποσυνείδητα να κοιμούνται σταθερά μονόπλευρα.

Τέλος, ίσως το πλέον εμφανές αλλά και ένα από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα είναι η δυσκολία πραγματοποίησης κάθε τύπου έντονης σωματικής άσκησης.

 

2.    Συχνές λοιμώξεις του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού

Ένα ιδιαίτερα στραβό διάφραγμα της μύτης μπορεί να αποτρέπει τη σωστή αποστράγγιση της ρινικής κοιλότητας προς τα έξω (ρουθούνια), με αποτέλεσμα  η  βλέννη να συγκεντρώνεται στο πίσω μέρος αυτής. Δημιουργείται έτσι εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή βακτηρίων με αποτέλεσμα την αυξημένη συχνότητα λοιμώξεων  όπως είναι οι παραρρινοκολπίτιδες (Ιγμορίτιδες) , οι βρογχίτιδες, κλπ.

 

3.    Ροχαλητό & υπνική άπνοια

Οι διαταραχές του ύπνου αποτελούν συχνά ένδειξη σημαντικού βαθμού σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος και όχι μόνο…

Το ροχαλητό προκαλείται από οποιαδήποτε αιτία θα μπορούσε να επηρεάσει τον αεραγωγό και να παρεμποδίσει την ελεύθερη διέλευση του αέρα σε μύτη και φάρυγγα.

Όμως, πέραν του ενοχλητικού για τους άλλους ροχαλητό, πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν παράλληλα επεισόδια υπνικής άπνοιας  (διακοπή της αναπνοής για κάποια δευτερόλεπτα). Στην περίπτωση αυτή της υπνικής άπνοιας ο μηχανισμός είναι πιο πολύπλοκος καθώς κατά τη διάρκεια του ύπνου οι μύες χαλαρώνουν, η μαλθακή υπερώα και η ρίζα της γλώσσας «πέφτουν» προς τα πίσω, οι υπερτροφικές αμυγδαλές συμπλησιάζουν, και κατά συνέπεια διακόπτεται η παροχή αέρα από το στόμα, ενώ ταυτόχρονα η ρινική αναπνοή παραμποδιζεται από τη σκολίωση του ρινικού διαφράγματος ή άλλων παθολογιών της μύτης.

Τα επεισόδια της υπνικής άπνοιας διαρκούν  μερικά δευτερόλεπτα, που όμως είναι αρκετά για να στερήσουν ποιότητα από τον ύπνο και ταυτόχρονα να δημιουργήσουν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων.

 

4.    Συχνές ρινορραγίες

Η δυσκολία που συναντά ο αέρας όταν το διάφραγμα της μύτης είναι πολύ λοξό, έχει ως αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ποιότητα του βλεννογόνου της μύτης κι αυτός να ξηραίνεται.    Το γεγονός αυτό καθιστά τους πάσχοντες  πιο επιρρεπείς σε συχνές επιστάξεις – ρινορραγίες.

 

Αντιμετώπιση

Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να “υποτιμούν” τα παραπάνω συμπτώματα, ή να  προσπαθούν να βρίσκουν ευκαιριακές λύσεις. Οι πιο συνηθισμένες; Τα αποσυμφορητικα και οι ρινικές ταινίες ύπνου.

Οι συντηρητικές αυτές μέθοδοι μπορούν να προσφέρουν σχετική ανακούφιση μόνο παροδικά. Σε βάθος χρόνου, η μακρά χρήση αποσυμφορητικών μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω  προβλήματα (φαρμακευτική ρινίτιδα). Η δε” λύση” των ρινικών ταινιών σε καθημερινή βάση, σύντομα αποδεικνύεται πως δεν είναι καν λύση, παρά μια παρηγοριά.

Εάν κανείς επιθυμεί  οριστική αντιμετώπιση και μία φυσιολογική – ελεύθερη αναπνοή, ο μόνος τρόπος είναι η διόρθωση του προβλήματος χειρουργικά μέσω του ευθειασμού του ρινικού διαφράγματος που συνήθως συνδυάζεται και με την παρέμβαση στο μέγεθος των ρινικών κογχών (ελάττωση του μεγέθους αυτών όταν είναι υπερτροφικές).

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, που εκτελείται από Εξειδικευμένο Χειρουργό – ΩΡΛ,  το ρινικό διάφραγμα ευθειάζεται  στη φυσιολογική ανατομική του θέση. Ταυτοχρόνα, στον ίδιο χειρουργικό χρόνο, μπορούν να αντιμετωπισθούν και άλλα λειτουργικά προβλήματα της μύτης, όπως η υπερτροφία των ρινικών κογχών (όπως προαναφέρθηκε), οι πολύποδες της μύτης και οι χρόνιες λοιμώξεις των παραρρινίων κόλπων όταν αυτά συνυπάρχουν. Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις, η πλέον σύγχρονη λύση δίδεται από την ενδοσκοπική χειρουργική ρινός-παραρρινίων (FESS) η οποία μπορεί να συνδυαστεί άριστα με την επέμβαση ευθειασμού της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος. Τέλος, πολύ συχνά ο Ευθειασμός του Ρινικού Διαφράγματος συνδυάζεται με Ρινοπλαστική για την επίτευξη ταυτόχρονης αισθητικής διόρθωσης της εξωτερικής εμφάνισης της μύτης.

 

Τι πρέπει να αναζητά ο ενδιαφερόμενος;

Όλα ξεκινούν από την επιμελή και αναλυτική προεγχειρητική εξέταση από τον χειρουργό που επιλέξατε να πραγματοποιήσει την επέμβασή σας. Για το λόγο αυτό, είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταλήγει κανείς στο χειρουργό του αφού προηγηθεί μία επίσκεψη στο ιατρείο και όχι με εξ αποστάσεως κριτήρια που μπορεί να σας αποπροσανατολίσουν.

Η λήψη αναλυτικού ιατρικού ιστορικού, η κλινική εξέταση που περιλαμβάνει και την ενδοσκόπηση της μύτης, ο απεικονιστικός έλεγχος με αξονική ή μαγνητική τομογραφία- όταν αυτός κρίνεται σκόπιμο να γίνει-δίνουν στον θεράποντα μία σαφή εικόνα του προβλήματος που χρήζει χειρουργικής αντιμετώπισης. Ταυτόχρονα βοηθούν τον ασθενή να νιώσει ασφάλεια, αφού έχει πλέον κατανοήσει τι προβλήματα αντιμετωπίζει και πώς αυτά θα επιλυθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μέσω της χειρουργικής τέχνης και εμπειρίας του θεράποντα ιατρού του που κέρδισε την εμπιστοσύνη του.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματα και την  αντιμετώπιση του στραβού διαφράγματος της μύτης (σκολίωση του ρινικού διαφράγματος) μπορείτε να καλέσετε στο ιατρείο μας, να προγραμματίσετε και να πραγματοποιείσετε πρώτα από όλα το διαγνωστικό σας ραντεβού. Συζητείστε μαζί μας τις απορίες σας, ενημερωθείτε λεπτομερώς σχετικά με την όλη διαδικασία, το κόστος, την αποθεραπεία κλπ, αισθανθείτε εμπιστοσύνη στα χειρουργικά χέρια που θα σας αναλάβουν. Η μύτη είναι ένα εξαιρετικά ντελικάτο όργανο σε λειτουργικό και αισθητικό επίπεδο. Η λεπτομέρεια λοιπόν στην περίπτωση αυτή έχει τεράστια σημασία. Επιλέγοντας τον κατάλληλο Ρινοχειρουργό, θα νιώσετε ασφάλεια και εμπιστοσύνη και αυτό θα σας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην οριστική επίλυση του προβλήματος. Καλωσορίστε την ελεύθερη αναπνοή στην καθημερινότητά σας, για πάντα.

 

επικοινωνία Επικοινωνία