Υπνική Άπνοια και Παχυσαρκία: Πώς Συνδέονται

υπνική άπνοια και παχυσαρκία

Υπνική Άπνοια και Παχυσαρκία: Πώς Συνδέονται

Ανεξάρτητα από την ηλικία, χωρίς θεραπεία η υπνική άπνοια μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, ατυχήματα, και πρόωρο θάνατο.

 

Έτσι, είναι σημαντικό κάποιος που μπορεί να εμφανίζει συμπτώματα της αποφρακτικής άπνοιας του ύπνου – ιδιαίτερα δυνατό ροχαλητό και επαναλαμβανόμενες αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας που ακολουθείται από υπερβολική υπνηλία κατά την ημέρα – να λαμβάνει την κατάλληλη ιατρική αξιολόγηση.

 

Συνήθως πέρα από την εξέταση της κλινικής εικόνας του ασθενούς ο γιατρός θα ζητήσει και μια μελέτη ύπνου ώστε να διαπιστωθεί αν και κατά πόσο ο ασθενής εμφανίζει περιστατικά άπνοιας, σε τι συχνότητα και πόσο αυτά διαρκούν, ώστε να αξιολογηθεί και η σοβαρότητα του περιστατικού.

 

Υπνική Άπνοια στους Ενήλικες

 

Στους ενήλικες, μία πολύ συχνή αιτία της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου είναι το πλεονάζον βάρος και η παχυσαρκία, η οποία συνδέεται με τους μαλακούς ιστούς του στόματος και του τραχήλου (λαιμού). Κατά τη διάρκεια του ύπνου, όταν ο λαιμός και οι μύες της γλώσσας είναι πιο χαλαροί, οι μαλακοί ιστοί  του στόματος και του λαιμού μπορεί να προκαλέσουν απόφραξη του ανώτερου αεραγωγού.

 

Δεν είναι όμως μόνο αυτοί οι παράγοντες που σχετίζονται με την υπνική άπνοια στους ενήλικες. Είναι δε επίσης σημαντικό να σημειώσουμε εδώ ότι δε συμβάλει μόνο η παχυσαρκία στην άπνοια ύπνου, αλλά  και αντιστρόφως τα προβλήματα ύπνου μπορεί  νασυμβάλουν στην εμφάνιση και επιδείνωση της παχυσαρκίας, δημιουργώντας  έτσι έναν φαύλο κύκλο.

 

Ο έλεγχος βάρους αλλά και η σωστή διατροφή μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην βελτίωση της υπνικής άπνοιας.

 

Λοιποί παράγοντες κινδύνου εμφάνισης Υπνικής Άπνοιας:

 

Εκτός από την παχυσαρκία, υπάρχουν και άλλα ανατομικά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την αποφρακτική άπνοια ύπνου – πολλά από αυτά κληρονομικά – όπως για παράδειγμα ένας βραχύς (κοντός)  λαιμός.

 

Παράγοντες που συμβάλουν στην εμφάνιση της άπνοιας μπορεί ακόμα να περιλαμβάνουν: τον υποθυρεοειδισμό, την υπερβολική και μη φυσιολογική ανάπτυξη του ατόμου που οφείλεται στην υπερβολική παραγωγή της αυξητικής ορμόνης (ακρομεγαλία) και άλλες ιατρικές καταστάσεις, όπως  στραβό ρινικό διάφραγμα και υπερτροφικές ρινικές κόγχες,  αλλεργική ρινίτιδα και παρουσία ρινικών πολυπόδων, υπερτροφικές αμυγδαλές και μακριά σταφυλή, περιορισμένος χώρος μεταξύ γλώσσας και μαλθακής υπερώας που προκαλούν συμφόρηση στις ανώτερες αναπνευστικές οδούς.

 

Στους ενήλικες, το κάπνισμα, η υπερβολική χρήση αλκοόλ, και/ή η χρήση ηρεμιστικών συνδέεται επίσης συχνά με την αποφρακτική άπνοια ύπνου.