Επιταχύνετε την Αποκατάσταση της Ρινοπλαστικής – 13 Συμβουλές από την ΩΡΛ

Αποκατάσταση Ρινοπλαστικης

Η ρινοπλαστική αποτελεί μία επέμβαση που πρωταρχικά στοχεύει στην άριστη λειτουργικότητα της μύτης, χαρίζει όμως ταυτόχρονα και μία εντυπωσιακή και “φυσική” βελτίωση της εξωτερικής εμφάνισης, βάσει των μοναδικών χαρακτηριστικών του κάθε ασθενή. Είναι, λοιπόν, φυσικό να υπάρχει κάποια σχετική αγωνία για  τη στιγμή που θα αντικρίσει κανείς τη “νέα” του μύτη!

Σίγουρα και στη ρινοπλαστική, όπως και σε κάθε επέμβαση, υπάρχει κάποιος απαιτούμενος χρόνος αποκατάστασης.

Ο μέσος χρόνος για την πλήρη αποκατάσταση ρινοπλαστικής, υπολογίζεται περίπου στους 6 μήνες. Αν και αυτό το χρονικό διάστημα μπορεί να ακουστεί σχετικά μεγάλο, γίνεται πιο σύντομο και διαχειρίσιμο, όταν χωρίζεται σε χρονικές περιόδους. Παράλληλα είναι σημαντικό να λαμβάνει κανείς υπόψιν του, πως αμέσως μετά την αφαίρεση του νάρθηκα η μύτη δεν αναγνωρίζεται ως χειρουργημένη από τους εξωτερικούς παρατηρητές, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο επούλωσης και μετεγχειρητικού οιδήματος.

 

1η Εβδομάδα: Ο νάρθηκας μπορεί να αφαιρεθεί από τη μύτη του ασθενούς.

 

2η Εβδομάδα: Το μεγαλύτερο ποσοστό του φυσιολογικού μετεγχειρητικού οιδήματος (πρηξίματος) έχει υποχωρήσει.

 

3η – 4η Εβδομάδα: Μπορείτε να επιστρέψετε με ασφάλεια σε καρδιαγγειακές δραστηριότητες, όπως το τρέξιμο, η κολύμβηση και η ποδηλασία.

 

6η Εβδομάδα: Τα οστά της περιοχής είναι σταθερά, ενώ μπορείτε να συνεχίσετε με ασκήσεις αντοχής (π.χ. άρση βαρών), να φορέσετε γυαλιά ή να φυσήξετε τη μύτη σας.

Λειτουργική Ρινοπλαστική

3 – 6 μήνες: Τυχόν φαινόμενα μουδιάσματος στη μύτη και το δέρμα περιμετρικά παύουν να υπάρχουν.

~6 μηνες Η διαδικασία επούλωσης ολοκληρώνεται, το πρήξιμο υποχωρεί πλήρως και το νέο σχήμα της μύτης είναι εναρμονισμένο με το υπόλοιπο πρόσωπο.

Υπάρχει τρόπος να ελαττώσουμε τον απαιτούμενο χρόνο αποθεραπείας;

Κατά τη διάρκεια του χρόνου αποκατάστασης, μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές, εξασφαλίζοντας έναν ταχύτερο χρόνο ανάρρωσης.

1.”Ακούστε” τον ιατρό σας:

Όχι δεν πρόκειται για πλεονασμό! Το σημαντικότερο βήμα για μία ομαλότερη και ταχύτερη αποκατάσταση ρινοπλαστικής είναι να ακούτε πιστά τις συμβουλές του ιατρού σας και να έχετε επικοινωνία και καλή συνεργασία μαζί του. Αν και έχετε τη δυνατότητα να διαβάζετε πληθώρα από διαδικτυακά άρθρα με συμβουλές για τη μετεγχειρητική πορεία της ρινοπλαστικής, τίποτα δεν συγκρίνεται με τις εξατομικευμένες οδηγίες που θα σας δώσει ο ίδιος ο χειρουργός σας.

Συμβουλές Αποκατάστασης Ρινοπλαστικής

Συμβουλές Αποκατάστασης Ρινοπλαστικής

2. “Ακούστε” το σώμα σας:

Να περιγράφετε στον χειρουργό σας το πώς αισθάνεστε. Κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός. Είναι σημαντικό να συζητάτε ό,τι σας απασχολεί με τον ιατρό σας προκειμένου να λαμβάνετε εξατομικευμένη φροντίδα.

3. Διατηρήστε το κεφάλι σας ανυψωμένο:

Ο ύπνος από τη «μεριά» σας, δηλαδή στη μεριά που σας βολεύει, όχι μόνο δεν είναι ενδείκνυται για τις 2-3 πρώτες ημέρες, αλλά και επιβραδύνει το ρυθμό αποθεραπείας σας.

Διατηρείτε το κεφάλι σας ανυψωμένο το βράδυ σε δύο ή τρία μαξιλάρια για τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες ή κοιμηθείτε σε κρεβάτι με κλίση.

4. Χρησιμοποιήστε κρύες κομπρέσες ή παγοθεραπεία :

Τις πρώτες 48-72 ώρες μετά το χειρουργείο, χρησιμοποιήστε κρύες κομπρέσες για να μειώσετε το πρήξιμο. Ωστόσο, προσέξτε να μην τις ακουμπήσετε σε απευθείας επαφή με τη μύτη και το νάρθηκα. Αντίθετα, εφαρμόστε τις κομπρέσες ή τον πάγο στα μάγουλα και στα βλέφαρα, ώστε να μην προκαλέσετε κατά λάθος οποιαδήποτε μορφή τραυματισμού και να κρατήσετε τον εξωτερικό νάρθηκα της μύτης σταθερό.

5. Ξεκουραστείτε όσο μπορείτε:

Η  ανάπαυση κατά τα πρώτα 24ωρα μετά την επέμβαση αποτελεί ζωτικό μέρος της διαδικασίας αποκατάστασης.

6. Διατηρήστε μία ισορροπημένη διατροφή:

Μπορεί να αναρωτιέστε ποια είναι η χρησιμότητα της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών για την αποκατάσταση ρινοπλαστικής επέμβασης. Η απάντηση είναι πως έχει σπουδαία χρησιμότητα. Η διατήρηση μίας ισορροπημένης διατροφής μετεγχειρητικά, δίνει τις απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία στον οργανισμό για να ενισχύσει τους γρήγορους ρυθμούς αποθεραπείας.

Η πρωτεΐνη είναι ένα απαραίτητο δομικό στοιχείο για το δέρμα, τους μύες, τους χόνδρους και το αίμα. Μία διατροφή που αποτελείται από ξηρούς καρπούς, κρέας, αυγά, γιαούρτι, ψάρια και άλλες τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, χαρίζουν ενδυνάμωση και ενισχύουν την ανοικοδόμηση των ιστών μέσα και γύρω από τη μύτη που έχουν δεχθεί παρεμβάσεις.

Συμβουλές Αποκατάστασης Ρινοπλαστικής

Συμβουλές Αποκατάστασης Ρινοπλαστικής

7. Παραμείνετε δροσεροί:

Ζεστά μπάνια, ζεστές σούπες και χαλαρωτικές σάουνες μπορεί να προσφέρουν ευχάριστη αίσθηση, όμως σίγουρα δεν είναι κατάλληλα για την πρώτη μετεγχειρητική περίοδο. Η ζέστη θα προκαλέσει περισσότερο οίδημα και αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα μετεγχειρητικής αιμορραγίας , για αυτό και μία διατροφή με τροφές κρύες ή σε θερμοκρασία δωματίου είναι η συνιστώμενη. Παράλληλα, συστήνονται χλιαρά ντους και δροσερή θερμοκρασία δωματίου.

8. Μη φυσάτε τη μύτη σας:

Αποφύγετε να φυσήξετε τη μύτη σας κατά τις 2 πρώτες εβδομάδες και συμβουλευτείτε τον ιατρό σας σχετικά με αλατούχα ρινικά σπρέι και σκευάσματα τα οποία καθαρίζουν και ενυδατώνουν το ρινικό βλεννογόνο. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγετε τον κίνδυνο πιθανών μετεγχειρητικών ρινορραγιών.

 

Τι συμβαίνει όμως με το φτέρνισμα;

Προφανώς, δεν είναι μία ελεγχόμενη κατάσταση. Για αυτό , προσπαθήστε να φτερνίζεστε από το στόμα, αντί από τη μύτη σας ώστε να μην αυξάνεται η πίεση στις ρινικές θαλάμες.

9. Αποφύγετε την έντονη άσκηση:

Στην πλειοψηφία των ασθενών, χρειάζονται τουλάχιστον 6 εβδομάδες, ώσπου να θεραπευθούν τα ρινικά οστά. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής  επιστρέφετε κανονικά στην καθημερινότητά σας, όμως καλό θα ήταν να αποφεύγονται η έντονη σωματική άσκηση και φυσικά οι κακώσεις.

10. Μη φοράτε γυαλιά: 

Γυαλιά ηλίου ή γυαλιά οράσεως, ασκούν πίεση στην “ευαίσθητη” προσφάτως χειρουργημένη μύτη σας, προκαλώντας οίδημα ή και παραμορφώσεις στην περιοχή.

Συμβουλές Αποκατάστασης Ρινοπλαστικής

Συμβουλές Αποκατάστασης Ρινοπλαστικής

Μέχρι τότε, εάν είναι αναγκαίο, φορέστε έναν πολύ ελαφρύ σκελετό, ιδανικά τοποθετώντας τον επάνω στο νάρθηκα της μύτης.

11. Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο:

Είναι γνωστό πως η υπερβολική έκθεση στην ηλικιακή ακτινοβολία είναι επιβλαβής σε κάθε περίπτωση. Αυτός ο κανόνας ισχύει ακόμη περισσότερο για την προσφάτως χειρουργημενη μύτη σας. Εάν το χειρουργείο σας γίνει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μην αμελήσετε να χρησιμοποιείτε  καπέλο και αντηλιακό.

12. Μην καπνίζετε:

Τόσο πριν, όσο και μετά την επέμβαση, είναι σημαντικό να μην καπνίζετε και να μην εκτίθεστε- κατά το δυνατόν- σε παθητικό κάπνισμα. Η νικοτίνη που περιέχεται στα τσιγάρα, επηρεάζει αρνητικά την αιμάτωση, κάνοντας τη διαδικασία ανάρρωσης δυσκολότερη.

 

13.  Να είστε υπομονετικοί:

Πάνω απ’ όλα, να είστε υπομονετικοί. Θα αναρρώσετε γρήγορα και θα αποκτήσετε τα αποτελέσματα που πάντα ονειρευόσασταν. Το μόνο που απαιτείται είναι λίγες ημέρες προσοχής και να ακολουθήσετε πίστα τις ιατρικές οδηγίες που σας δίδονται.

 

Η εξειδικευμένη ΩΡΛ, Δρ. Ειρήνη Μάντζαρη, μπορεί να λύσει κάθε απορία σας σχετικά με το τι πρέπει να γνωρίζετε, τι μπορεί να διορθωθεί, ποιοι είναι οι κατάλληλοι υποψήφιοι, καθώς και ποια είναι η συνιστάμενη προεγχειρητική προετοιμασία. Επιπλέον, μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με τη μετεγχειρητική πορεία, αλλά και να δείτε εικόνες περιπτώσεων πριν και μετά την επέμβαση ρινοπλαστικής.

 

Επικοινωνία

Επικοινωνία