Στραβό ρινικό διάφραγμα; Αντιμετωπίστε το πρόβλημα οριστικά.

στραβό ρινικό διάφραγμα

Το ρινικό διάφραγμα αποτελεί εκείνο το τμήμα της μύτης που τη στηρίζει εσωτερικά και τη διαχωρίζει στις δύο ρινικές κοιλότητες, τα ρουθούνια. Είναι πράγματι πολύ μεγάλο το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν στραβό ρινικό διάφραγμα ή όπως αναφέρεται επιστημονικά πάσχουν από σκολίωση του ρινικού διαφράγματος.

Το βασικότερο σύμπτωμα της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος είναι η δυσκολία – σε μικρότερο ή και μεγαλύτερο βαθμό – στην αναπνοή από τη μύτη , χωρίς την επικουρική αναπνοή από το στόμα. Φυσικά, υπάρχουν και άνθρωποι που παρότι έχουν στραβό (σκολιό) διάφραγμα δεν αντιλαμβάνονται ιδιαίτερη δυσκολία στην αναπνοή, με αποτέλεσμα να μην έχουν γνώση της συγκεκριμένης δυσμορφίας παρά μόνο μετά από τυχαίο έλεγχο ή έμμεσα μετά από άλλες επιπτώσεις της.

Επιπτώσεις

Πέρα από τη δυσκολία στη ρινική αναπνοή το (σκολιό) στραβό ρινικό διάφραγμα συνήθως συνοδεύεται και με ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω προβλήματα:

  • Χρόνια Ρινίτιδα
  •  Διαταραχές της όσφρησης
  • Συχνά επεισόδια Ιγμορίτιδας
  • Επαναλαμβανόμενες ωτίτιδες
  • Διαταραχές της ευσταχιανής σάλπιγγας
  • Ξηρή και βουλωμένη μύτη
  • Συχνές κεφαλαλγίες
  • Ροχαλητό και συχνές αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας – Επεισόδια υπνικής άπνοιας
  • Συχνές επιστάξεις (Ρινορραγίες)
  • Διαταραχές στην εξωτερική εμφάνιση της μύτης : λοξή μύτη, ασύμμετρα ρουθούνια, πτωτική κορυφή της ρινός

Αντιμετώπιση Στραβού Ρινικού Διαφράγματος

Πέρα από τη συντηρητική αντιμετώπιση των οξέων προβλημάτων, η μόνιμη και ουσιαστική λύση δίδεται με τη χειρουργική διόρθωση του διαφράγματος. Παράλληλα με αυτήν, μπορούν κατά τον ίδιο χειρουργικό χρόνο να λυθούν και άλλα πιθανά συνυπάρχοντα προβλήματα, όπως είναι οι υπερτροφικές ρινικές κόγχες, προβλήματα στην υπερώα και το φάρυγγα που σχετίζονται με τις άπνοιες στον ύπνο και το ροχαλητό.

Πρόκειται για μία σχετικά απλή και ολιγόωρη επέμβαση, διάρκειας περίπου 1 ώρας και σπάνια παρατηρούνται επιπλοκές. Το χειρουργείο πραγματοποιείται υπό ολική αναισθησία, είναι ανώδυνο και ο ασθενής την επόμενη ημέρα εξέρχεται της κλινικής και επιστρέφει στο σπίτι του. Σε 4-5 ημέρες ο ασθενής επιστρέφει σταδιακά και στις καθημερινές του δραστηριότητες, εκτός από τις βαριές χειρωνακτικές εργασίες για τις οποίες απαιτούνται λίγες περισσότερες ημέρες αποθεραπείας.

Είναι σημαντικό να γνωρίζει επίσης ο ενδιαφερόμενος πως, όταν ο χειρουργός είναι εξειδικευμένος στη Λειτουργική Ρινοπλαστική, υπάρχει επίσης η δυνατότητα ταυτόχρονης διόρθωσης αισθητικών προβλημάτων της μύτης με απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα. Και αντιστρόφως, πρέπει επίσης κανείς να γνωρίζει πως όταν επιθυμεί να διορθώσει μία λοξή εξωτερικά μύτη, αυτό προϋποθέτει απαραίτητα και τη διόρθωση του σκολιού διαφράγματος, ακόμη και όταν ο ασθενής δεν αντιλαμβάνεται προεγχειρητικά δυσκολία στην αναπνοή του.

Μετά την επέμβαση και την εξαιρετικά σύντομη ανάρρωση από αυτήν , θα αισθανθείτε μεγάλη διαφορά στην αναπνοή σας, ο ύπνος σας θα βελτιωθεί ποιοτικά και τα λοιπά προβλήματα που αντιμετωπίζατε λόγω του σκολιού ρινικού διαφράγματος θα ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Μην ξεχνάτε πως η σωστή ρινική αναπνοή παίζει σπουδαίο ρόλο στην καλή λειτουργία του οργανισμού και κατ’ επέκταση στην ποιότητα της καθημερινότητάς σας.